2024. június 11. - Barnabás

Emlékmű az árvízben elpusztult településnek

Jövő szombaton, május 15-én leplezik le azt az kétszáz négyzetméteres emlékművet Csengersimán, amelyet a negyven évvel ezelőtti tiszai árvízben megsemmisült településrész, Nagygéc emlékére emeltek a szatmári községben.
2010. május 8. szombat 22:55 - HírExtra
A magyar-román határ közelében, Szatmárnémetitől néhány kilométerre fekvő, Szamos menti település 1970 májusában írta be magát a történelembe. A Tisza völgyére bezúduló árhullám teljesen megsemmisítette Nagygéc mellett Kishódost, Nagyhódost és Komlódtótfalut. Az összesen negyven víz alá került községben 5200 ház omlott össze.

A katasztrófa miatt mind a 749 nagygécit kitelepítették, az épületek közül csak az Árpád-kori templom és a magtár maradt épen, a vályogházakat teljesen elmosta a víz - mondta Juhász Ferenc, a Nagygécért Közhasznú Egyesület elnöke az MTI érdeklődésére. Az akkori tudósítások szerint az emberek a fákon, az összeomló házak tetejére mászva, imádkozva várták a csónakokat, hogy a puszta életüket mentsék; minden ingóságukat elnyelte a víz, állataik pedig az áradásba fulladtak.

A lakosság később sem térhettett vissza otthonába, mivel az árvíz után meghozott minisztertanácsi rendelet értelmében - árvízvédelmi indokkal - teljes építési moratóriumot vezettek be a településen. Nagygécet ezután közigazgatásilag a közeli Csengersimához csatolták, jelenleg pedig zártkertként funkcionál. Hivatalosan két lakosa van.

A falu újjáélesztésére, emlékének ápolására a hajdani lakosok és a településhez kötődő környékbeliek létrehoztak egy közhasznú egyesületet, amely 2009-ben rendezte meg első alkalommal az egykori település hagyományőrző emléknapját.

A tavalyi eseményre több mint ötszáz, az ország több részére elszármazott nagygéci látogatott el, idén pedig emlékmű avatásával tisztelegnek az árvízben elpusztult településük előtt - közölte az egyesület elnöke.

Tájékoztatása szerint a monumentális, kétszáz négyzetméteres, magánemberek pénze és munkája segítségével felépített emlékmű ünnepélyes átadására a község egykori temploma előtt kerül sor. Az árvízi emlékhelyen elhelyezik Nagygéc névtábláját, amelynek minden betűjét egy-egy oszlop fogja tartani.

Az ünnepségen leleplezik azt a gránittömböt is, amelyre a Nagygécet elhagyó emberek nevét és a Kormorán együttesnek az elsodort falu emlékére írt dala néhány sorát vésték fel. Az egész napos kulturális programban színházi előadások, népzenei együttesek szórakoztatják a látogatókat, de helytörténeti kiállítást, szatmári huszárok felvonulását, kézműves- és lovasbemutatót egyaránt megtekinthetnek a rendezvényre kilátogatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását