2024. május 2. - Zsigmond

Indítványozzák az őrizetbe vettek előzetes letartóztatását

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának és a DHL Freight ügyvezető igazgatójának előzetes letartóztatását kezdeményezi az ügyészség a befolyással üzérkedés ügyében - mondta Ihász Sándor fővárosi főügyész a Magyar Televízió Este című műsorában szerdán.
2010. február 18. csütörtök 07:30 - HírExtra
ind a két őrizetbe vett személy előzetes letartóztatására indítványt tesznek, amelyről a bíróság csütörtökön dönt - mondta Ihász Sándor.

A főügyész arra a kérdésre válaszolva, hogy meg tudja-e erősíteni az MTV azon értesülését, mely szerint az ügy őrizetbe vett másik gyanúsítottja Dejcző László, a DHL Freight ügyvezető igazgatója, azt mondta: "meg tudom erősíteni, bár a nevet nem mondom".

A műsorvezető mondta, úgy tudják, hogy a harmadik gyanúsított egy bizonyos Cs. István, akinek "az ajánlott biztonsági céghez van köze". A főügyész erre azt válaszolta, hogy "igen, őt nem vették őrizetbe".

Ihász Sándor elmondta: a rektor 2009 októberében elektronikus levélben vette fel a kapcsolatot a cég németországi vezetőjével, és utána zajlott le köztük a találkozó az egyetemen. "A cég vezetői (...) nem igazán voltak ehhez az eljárási módhoz hozzászokva, és szinte automatikusan a rendőrséghez fordultak" - fogalmazott.

Közölte azt is, az ügy felderítéséhez operatív eszközöket is igénybe vettek, vagyis lehallgattak telefonbeszélgetéseket.

Ihász Sándor elmondta, adott esetben kivizsgálják majd a rektor által előadott történetszálat is.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője szerdán a TV2 Mokka című műsorában megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rektor azzal kereste meg a céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet "pozitív irányba befolyásolni". Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

A DHL nemzetközi szállítmányozási cég nyilatkozata szerint tavaly nyáron valóban megkeresték alkalmazottaikat "bizonyos szolgáltatásokért cserébe" a kedden nyilvánosságra került befolyással való üzérkedés ügyében.

A nyomozók kedden tartottak házkutatást a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, majd kezdeményezték az intézmény rektora, illetve egy másik érintett előzetes letartóztatását.

A DHL szerda este az MTI kérdésére rövid közleményben azt írta: "a DHL Supply Chain megerősíti azt a tényt, hogy alkalmazottait érintő állításokkal keresték meg a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában, és hogy egy, a cégtől független külső személyt a rendőrség ezekkel az állításokkal összefüggésben őrizetbe vett".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását