2024. május 5. - Györgyi

5-7 százalék is lehet a költségvetési hiány

A Fidesz szerint akár 5-7 százalék között is lehet a költségvetés hiánya 2010-ben.
2009. november 4. szerda 12:08 - HírExtra
A politikus szerint számos olyan tétel van - el nem számolt kiadások, várhatóan elmaradó bevételek -, amely azt támasztja alá, hogy a hiány 5-7 százalék között is lehet jövőre. Példaként említette, hogy miközben pénzt vesznek el az állami intézményektől és az önkormányzatoktól, feladatokat nem vonnak el tőlük, így ezek jelenleg fedezet nélküli feladatok.

Az önkormányzatoknál ez a tétel mintegy 100-110 milliárd forintot jelent, az állami bürokráciában pedig 150-200 milliárd forint közötti összeget - mondta Varga Mihály.
Hozzátette, hogy a kórházak, a MÁV és a BKV konszolidációs igénye is több száz milliárd forint. Ezek azok a tartozások - folytatta -, amelyek felgyűltek az elmúlt időszakban, ám úgy tűnik, a kormány ezeket nem akarja rendezni.

A Fidesz alelnöke szerint ugyanilyen tétel van a Magyar Fejlesztési Banknál, nemcsak a garanciavállalások, hanem a forint árfolyamának jelentős gyengülése miatt is.

Varga Mihály több olyan tételről is szólt, amely elmaradt bevétel lehet jövőre. Ezek között említette az egészségügy tervezett új bevételei közül a gyógyító-megelőző ellátásokra szánt 22 milliárd forintot, a felültervezett adóbevételeket, ugyanis a gazdaság nagyobb visszaesése miatt szerinte a társasági adóból, az áfából nyilván bevételkiesés lesz.
Hozzáfűzte: az ingatlanadó tervezett bevétele sem fog teljesülni, egyrészt az előkészítetlenség miatt, másrészt pedig azért, mert a kormányváltás után ez a bevétel elmaradhat.

A Fidesz veszélyesnek tartja a költségvetést, mert azon túl, hogy az emberek mindennapi életét érintő, jelentős megszorításokat tartalmaz, olyan valótlan számok szerepelnek benne, amelyek 2010-re nem a magyar gazdaság és a magyar társadalom helyzetének megfelelő állapotokat tükröznek vissza - közölte.

Mint fogalmazott, úgy tűnik, csak a Pénzügyminisztérium "van a bölcsek kövének a birtokában", rajtuk kívül ugyanis már mindenki arról beszél, hogy ez a költségvetés nem tartható.

Mint felidézte, kedden semmilyen olyan Fidesz-KDNP-s módosító indítványt nem támogatott az Országgyűlés MSZP-SZDSZ-es többsége, amely "segített volna az emberek számára a 2010-es helyzet könnyebb elviselésében".

Varga Mihály szerint a költségvetés átdolgozására minél hamarabb szükség lesz 2010-ben.

Kérdésre közölte: úgy becsülik, hogy az elmaradó bevételek és a plusz kiadások összege körülbelül 1.500 milliárd forintos többlethiányt eredményezhet jövőre.
Az Országgyűlés kedden 12.662,680 milliárd forint bevétellel, 13.533,026 milliárd forint kiadás mellett 870.346,2 millió forint hiánnyal fogadta el a 2010-es költségvetés fő számait.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását