2024. május 4. - Mónika, Flórián

Franciaország: karbon-adó

A francia állam elfogadta az új költségvetési tervezetet, mely tartalmazza a szén-dioxid-kibocsátás fényében bevetett adót is. A miniszterelnök, Sarkozy úgy gondolja, ezzel a lépéssel Franciaország is elindul azon az úton, mely egy környezettudatosabb világ megteremtését jelenti.
2009. szeptember 11. péntek 17:59 - Kanizsai Ádám
Franciaországban annak ellenére, hogy sokan nem támogatták, mégis életbe lép majd a karbon-adó. Ennek célja, hogy méginkább átalakítsa az egyik legjelentősebb európai gazdasági hatalom energiafelhasználását.

Az adó jövőre lép életbe, és első alkalommal lesz kivetve a nagy gazdasági hatalmak egyikében. Az elmúlt évtizedben Finnországban, Dániában és Svédországban már próbálták állami adókkal ösztönözni, hogy a vállalatok, cégek környezetbarátabb energiára váltsanak.

Az adóztatás

Kína 2010-re energiaigényének 10 százalékát, 2020-ra pedig 15 százalékát megújuló energiaforrásokból kívánja fedezni.
Az USA szószólója, Barack Obama több helyütt beszélt a fenntartható fejlődésről és az alternatív energiák használatáról. Az államfő szintén a világ vezetői közé szeretné tenni az Egyesült Államokat az éghajlatváltozás elleni harcban.
Az egyén és a vállalatok számára a gáz, az olaj és a szén után kell majd fizetni. Minden tonna légkörbe jutott szén-dioxid után 17 Eurót kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy a benzin ára 4 Eurocentet emelkedik literenként, a lakossági gázszámla pedig 5 százalékkal lesz magasabb. Az elektromos energia adómentes lesz, ugyanis Franciaország energiaellátásának 80 százaléka megújuló nukleáris energiából származik.

Sarkozy kiemelte, hogy a lakosság bevétele ezzel nem csökkenne, az így befizetett adót a jövedelemadóval és járulékokkal ellensúlyoznák.

Sarkozy, mint a klímaváltozás elleni harc éllovasa

Egy televíziós beszédében az éghajlatváltozás elleni harc úttörőjeként lépett a pódiumra, elővezetve egy hőszivattyú gyár létrehozását Culozban, nem messze a svájci határtól. Franciaország "a világ vezetője lesz a nem szénalapú, azaz a megújuló energiaforrások fejlesztésében, valamit az ipari know-how-k leírásában", mondta Sarkozy.

Az elnök a sorsot és a történelmet említette az ellenzék előtti beszédében. A kételyeket Sarkozy jobbközép Uniója oszlatta el. Ennek ellenére a lakosság kétharmada és a politikai erők is tartanak az adó bevezetésétől.

Franciaország miniszterelnöke reméli, hogy ezzel a lépéssel is felhívja a többi állam figyelmét is a környezet megóvására. Az Egyesült Nemzetek decemberben, Koppenhágában tartanak konferenciát a témáról.

"Ázsiának, az Egyesült Államoknak és a jelentősebb fejlődő államoknak ugyanazokat a lépéseket kell megtenni, mint Európának. Nincs más választás. Erre csak egyetlen bolygó, egyetlen világ áll rendelkezésre, tehát közös felelősséget kell vállalnunk."

Sarkozy bejelentette, hogy további 5000 Eurós támogatással segítené azokat a fogyasztókat, akik környezetbarát autókat szeretnének vásárolni.

Reakciók

Az üzleti világ természetesen nem örül a kezdeményezésnek, mondván így is Franciaországban található a legnagyobb a kereskedelemben kivetett adók aránya. "Egyik felesleges adó követi a másikat" - írja a La Tribune, az egyik üzleti napilap.

A Zöld Párt elnöke, Cécile Duflot így is kevesli az adót. Szerinte a dupláját kellett volna elfogadni.
Forrás: HirExtra/The Times
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását