2024. április 19. - Emma

Újabb ország juthat a csúcsra

Dél-Korea első űrrakétája már a rakétakilövő állomáson várja az indulást.
2009. augusztus 19. szerda 08:09 - Kanizsai Ádám
Az utolsó simításokat is elvégezték a dél-koreai rakéta csatlakozásához. A sok halogatás után a menetrend szerint erre a hétre volt tervezve a mozgatás.

Dél-Korea elképzelései
A rakéta célja űrbe juttani a 100 kg-os műholdat, ami majd feltérképezi a Föld sugárzási energiáját. A rakéta 33 méter hosszú és 170 tonna tolóerőre képes, 400 millió dollárba került, melyet az orosz segítséggel teremtettek elő. A dél-koreaiak 2018-ra saját űrrakétát, 2025-re pedig Holdra lépést terveznek.
Utolsó pillanatban bekövetkezett apróbb technikai hibák és az időjárási viszonyok miatt a rakéta NARO űrközpontba szállítása elmaradt. Az ország déli partjainál fekvő szigeten már szerdán fogadták volna a KSLV 1-et.

A tegnapi nap folyamán a 33 méter hosszú rakétát, melyet orosz segítséggel készítettek, egy hordozószerkezet segítségével a rakétakilövő állomásra szállították, hogy megkezdhessék az utolsó teszteket és az üzemanyag feltöltést.

A rakéta feladata egy új fejlesztésű műhold űrbe juttatása. A dél-koreai tudósok nagy reményeket fűznek az akcióhoz. Remélik, hogy ezzel csatlakozhatnak az űrutazó nemzetek elitjéhez.



Gazdasági elemzők szintén bizakodóak. A milliódolláros projekttől az ország high-tech szektorba való emelését várják.

A szomszédos Észak-Korea kritizálja a lépést. Úgy érzik, a dél-koreaiak csupán az ő korábbi űrterveiket másolják.

Észak-Dél

A déli hírekre reagálva az észak-koreaiak elmondták: nem csodálkoznának, ha a nemzetközi tanács a délieket akár az Egyesült Nemzetek Védelmi Szövetségében is szívesen látnák.

Az észak-koreai állami média szerint áprilisban egy három-állványos rakéta biztonságosan Földkörüli pályára állított egy kommunikációs műholdat. Az Egyesült Államok ezzel szemben nem talált semmiféle új szerkezetet az űrben, tehát csupán tesztelésről lehetett szó.

Az fellövés miatt nemzetközi szankciókat állítottak Észak-Korea ellen, melyben felszólították őket, hogy azonnal jelentsék be hivatalosan, hogy ez a hat nemzet között létrejött atomfegyverekkel kapcsolatos megállapodás áthágása volt. Egy hónappal később Észak-Korea megkezdte második nukleáris tesztjét.



A dél-koreaiak szerint az ő fellövésük nem hasonlítható az észak-koreai kísérletekhez, melyek megsértették a biztonsági szabályokat.

„Nem kezeljük párhuzamosan az északiak rakétakilövését” – mondta a riportereknek a múlt hónapban Park Jeong-joo, a Koreai Űrkutatási Központ igazgatója. A dél-koreai rakéta felbocsátásának csupán „tudományos és békés céljai” vannak.

Űrverseny

Amerika az Ares I-X tesztrakétát próbálgatja, a Space Shuttle augusztus végén rajtol. A tengerentúli kontinens hatalma és technikai tudása ma még páratlan, de a versenyben a többi nemzet is aktívan részt akar venni. Ezt bizonyítja a kínaiak űrprogramja, és az újabban rendszeresen megjelenő hírek egy-egy kisebb országról, mely szintén rengeteg pénzt, energiát öl a végtelen meghódításába.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását