2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kínában épít az amerikai óriás

A First Solar nevezetű amerikai cégóriás egy gigantikus méretű napenergiával működő erőművet tervez építeni Kínában. A beruházás nem csak a napenergia-piacban hozhat forradalmi változásokat, hanem a Kínába tartó tőkeáramlásban is.
2009. szeptember 10. csütörtök 08:29 - Pásztor Balázs
A nagy terv

Az amerikai tulajdonú First Solar Inc., amely a világ legnagyobb napenergia-panel gyártója kedd délután nyilvánosságra hozta, hogy a világ legnagyobb napenergiával működő erőművét kívánja megépíteni - méghozzá Kínában.

Az erőmű harmincszor nagyobb lenne, mint a jelenleg működő legnagyobb hasonló napenergia-termelő egység - igaz meg sem közelíti, a futurisztikus Desetec-terv méretét. Az aláírt memorandum értelmében az erőmű két gigawatt energiát termelne - többet mint Paks -, amely a napos, közép-mongóliai Oros városában hárommillió háztartás energiaigényét elégítené ki.

Ez természetesen nem történne azonnal. A tervek szerint 2010 júniusára elkészül az első, demonstráló jellegű, 30 gigawattos rész. Aztán ez épülne ki a második ütemben 100 megawattosra, ami 2014-re már 870 megawattos lenne. Az egy gigawattos kapacitást 2019-re érnék el. Ami a költségeket illeti, egy ilyen felépítése 6 milliárd dollárba kerülne Amerikában - ám a kivitelező szerint ez Kínában jóval olcsóbban is megoldható. A megállapodás azért sem meglepő, mert Fisrt Solar termékeinek 98 százaléka egyébként is külföldön köt ki.



Kína változik

ENSZ-bónusz
Az ENSZ ezzel foglakozó bizottsága nemrég 100 millió eurót, vagyis megközelítőleg 144 millió dollárt ítélt oda Kínának, különböző szélenergia-projektekre. A támogatás 17 tervezetet érint, amik összesen 900 megawatt energiát tudnak előállítani - ez megközelítőleg 1 millió háztartás szükségleteit fogja kielégíteni.
Ráadásul Kína - Németországhoz hasonlóan - egy elfogadófélben lévő törvénytervezet szerint kedvezményesen vásárolná fel a napenergiát, ami kilowattonként 15-25 cent támogatást jelentene. A tervezet - amelynek megszületése nagyban köthető a mostani projekthez - az egész kínai napenergia-szektort fellendítené.

Amelyre Kínának szüksége is van, elvégre 2010-re energiaigényének 10 százalékát, 2020-ra pedig 15 százalékát megújuló energiaforrásokból kívánja fedezni (ebből 20 gigawatt lenne a napenergia) - amiért láthatóan mindent meg is tesz. A most készülő, demonstrációs jellegű Hangjini energiaparkban 11,950 megawattnyi energiát terveznek előállítani, amiből 6,950-et szélerőmű, 3,900-at fotoszintetikus napenergia, 720-at koncentrált napenergia, 310-et biomassza és 70-et vízenergia fog szolgáltatni.



Kihatás a napenergia-szektorra

A beruházás azért is történelmi jelentőségű, mert a napenergiát eddig csak sokkal kisebb célok elérésére használták. A hírek több mint 10 százalékkal emelték a First Solar részvényeinek az értékét - ami 130,62 dolláron állt meg - és jó nyolc százalékkal emelkedett a többi napenergiával gazdálkodó cég (Canadian Solar, JA Solar Holdings, Solarfun Power Holdings) részvénye is.

Így a bejelentés épp jókor jött a napenergia-iparnak, elvégre az iparág a Desertec projekt kivételével egy éves mélyrepülést könyvelhettek eddig el, amit a Spanyolországban el nem adott cellák és panelek tömkelege csak tovább tetézett. A tervezet azért is fontos, mert az építés során megpróbálják jelentősen olcsósítani a napenergia-termelés árát, ami nagyban növelné napenergia versenyképességét.

Az előállítás a First Solarnal eddig is a piacon a legjobbnak mondható ,87 cent/kilowattnál jár, aminek nagy részét a kilowattonkénti másfél dolláros telepítési költség teszi ki (a telepítési költséget bizonyos időszakra leosztják). A cég most ennek a drasztikus lefaragásán dolgozik. Michael Ahearn, a First Solar elnöke szerint „ha ezt az összeget egy dollárra, vagy az alá tudnánk vinni, akkor valami nagyon kedves dolog születne: 1 kilowatt előállítási ára akár 10 centre, vagy az alá is lemehetne.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását