2024. április 26. - Ervin

Viszkiszagú kampány: Mika Häkkinen sem iszik, ha vezet

Fogalma sincs, hogy ki nyeri a hétvégi Magyar Nagydíjat, ellenben leállt Lewis Hamiltonnal versenyzeni. Viszkiszagú kampány profi módra, avagy nálunk járt a mindig józan Mika Häkkinen!
2009. július 23. csütörtök 17:49 - Gedei Szilárd
Vicces dolog egy olyan teremben arról beszélni, hogy „Soha ne igyál, ha vezetsz!”, ahol egy húsz méteres bárpult teljes hosszában Johnnie Walker viszkik sorakoznak, a plazmatévén viszkireklámok mennek, és hetven újságíró nyakában fityeg ott a világ legnagyobb prémium kategóriájú szeszesitalokat gyártó cégének a logója. Mika Häkkinent, a kétszeres forma-1-es világbajnokot azonban mindez nem zavarta, úgy libbent be fél óra késéssel a meghirdetett sajtótájékoztatóra, hogy a sajtóunkások hada egy emberként szisszent fel: Mika barátunk nem változott semmit az elmúlt évek alatt, és boldogan beszélt a kampányban vállalt szerepéről.

Önök is csatlakozhatnak

Megdöbbentő adatok
Az Európai Unióban évente legalább 10 ezer közúti baleset okozója az ittas járművezetés, és ez Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági problémának számít. Az elmúlt években a közúti közlekedési balesetek 11,65 százalékát ittas járművezetők okozták, mely az jelenti, hogy átlagosan minden nyolcadik közlekedési baleset hátterében az ittas járművezetés állt.
Join the Pact, azaz „Csatlakozz az egyezményhez!” – ezzel az interaktív kezdeményezéssel bővült idén a Johnnie Walker a felelősségteljes alkoholfogyasztást ösztönző programja, a „Soha ne igyál, ha vezetsz!”. A kampány lényege, hogy minél több ember ellátogasson a www.jointhepact.com weboldalra, ahol eldöntheti, hogy a finn legenda, Mika Häkkinen, vagy korunk egyik legnépszerűbb forma-1-es pilótája, a regnáló világbajnok Lewis Hamilton alá regisztrálnak be. A barátságos versenyt az nyeri, aki több embert szed össze az ittas vezetés ellni harcban.

Mika Häkkinen mindenesetre csütörtök déleőtt Budapesten elmondta, hogy annyi remek verseny után immár „nyugdíjasként” is szívesen tért vissza hazánkba, főleg hogy ilyen nemes kezdeményezésekről van szó. A finn sztár kiemelte: nagyon örül annak, hogy részt vehet egy ilyen jelentős, kontinenseken átívelő kampányban. Azt az újságírói kérdést azonban, hogy nem lenne-e remek dolog szimplán Häkkinen ismertségére építeni a kampányt a sárga-fekete viszkimárka előtérbe helyezése nélkül, a Diageo (a már említett viszkimárkán kívül egy rakat minőségi szeszesital gyártója, mint például a Guinness, a Smirnoff vagy a Baileys) egyik fejese, a cég budapesti üzleti szolgáltató központjának a vezetője, Chris Davies válaszolta meg. Hogy mit mondott? Azt, hogy nem feltétlenül...

"Nem politizálok"


Hugo Häkkinenből is pilóta lesz?
„A fiam szívesen vesz részt a korának megfelelő go-kart versenyeken, azonban a versenyzés a számára csak hobbi. Ettől függetlenül nagyon élvezi, s ha úgy dönt majd, hogy hivatásszerű pilóta lesz, abban csak támogatni tudom. Ez azonban még nem aktuális, hiszen mindössze nyolc éves” – mesélt gyermeke ambícióiról a finn világbajnok.
Kellemesebb hangnemben beszélt azonban arról a Forma-1-ből 2001-ben visszavonult Häkkinen, hogy ugyan fogalma sincs arról, ki nyeri majd a hétvégi Magyar Nagydíjat, de szívesen látná valamelyik mclarenes pilótát a dobogó tetején. „Nem politizálok” – válaszolt arra a kérdésre, hogy mit szól az elmúlt években, hónapokban a Forma-1-re jellemző háborús állapotokhoz, s elárulta: mostani látogatása annyira villámszerű, hogy már ma este elutazik, s tényleg csak a „Soha ne igyál, ha vezetsz!” kampány kedvéért ugrott el Budapestre, mint ahogy tette azt eddig a világ négy kontinensének tizenkilenc országába.

Rövidke látogatása során is meg lehetett azonban állapítani, hogy a huszonegyszeres forma-1-es futamgyőztes veterán kívül-belül olyan, mint fénykorában volt: csendes, szerény, visszahúzódó, ugyanakkor profin bánik a médiával és akár Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal is. A főrendőrrel például kedélyesen beszélgetett a sajtótájékoztató alatt, valószínűleg már következő közös programjukról, a Váci úton megejtett szondáztatásról szólt a diskurzus. Bencze egyébként – többek között – azt emelt ki az egész kampánnyal kapcsolatban, hogy mivel a magyar rendőrség is az ittasan okozott balesetek megelőzésére törekszik teljesen törvényszerű volt egymásra találásuk a Diageo kampányával.

A pompás sárga-fekete díszletek között zajló tájékoztató után következhetett az akció: a viszkis cég Váci úti főhadiszállásához közvetlen közel, a WestEnd előtt jöhetett a szondáztatás. A leállított autósok elég bágyadtan vették tudomásul a nagy melegben, hogy a seregnyi megkülönböztető mellényes, kamerákkal és fényképezőgépekkel felszerelt újságíróhad Mika Häkkinen mellett rájuk is kíváncsi.

Häkkinen és a hitelesség

Európai Közúti Biztonsági Charta
Ilyen is van. Célja: az európai közutak biztonságosabbá tétele. Ez a felelősségváltozásnak egy olyan megnyilvánulása, amelyben az összes érdekelt kötelezettséget vállal a közös cél elérésére: 2010-re felére csökkenteni a halálos közúti balesetek számát. Ehhez az akcióhoz 2006-ban csatlakozott a Diageo kampányostól, Häkkinenestől, mindenestől.
„Amikor reggel elindultam otthonról, nem hittem volna, hogy maga Mika Häkkinen fog leállítani. Először nem is tudtam, hogy mi ez a mizéria, azt hittem, hogy valami baj van az úton” – mondta az egyik megállított autós. Más azonban kevésbé lepődött meg a világsztárral megspékelt akción, az egyik megtermett férfiember például a természetesen mindenkinek járó kézfogás és közös kép után „ha már így alakult” felkiáltással puszit is lopott a finn expilótától.

Egy-két jól informált rajongó persze feltűnt az akció alatt, néhányuknak sikerült is a komoly védelmet kapó sztár közelébe jutni, jutalmuk Häkkinen aláírása lett. Mika barátunk azonban nem sokáig boldogította a félreállított autósokat, felszállt a természetesen sárga-fekete színekben pompázó buszra, s a még mindig fürtökben lógó újságírókat is faképnél hagyva secperc alatt továbbállt.

Melege volt, nem nevetett sokat, de azért nálunk járt a Johnnie Walker Felelős Alkoholfogyasztásért Nemzetközi Nagykövete, Mika Häkkinen. Talán pont azért választották még 2006-ban őt a kampány arcának, mert a világ szesziparának egy igen jelentős részét birtokló céggel a háta mögött is elhisszük neki, hogy soha nem érdemes inni, ha vezetünk…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását