2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Háború! Vérontásra készülnek az Újpest-Steaua visszavágón?

Halálos fenyegetések, végrendeletek és Molotov-koktélok – ezekről szólnak a hírek a csütörtök esti Újpest-Steaua futballmeccs előtt. Háború lesz vagy „csak” vadászat?
2009. július 23. csütörtök 08:19 - Gedei Szilárd
Amikor a sorsoláskor kiderült, hogy az Újpest ellenfele az Európa Liga néven futó második számú európai nemzetközi labdarúgó kupában a Steaua Bukarest lesz, már sokan fogták a fejüket a várható balhéra gondolva.

Aztán a múlt heti odavágón nem is cáfolták meg a várakozásokat sem a magyar, sem a román szurkolók egyes csoportjai. Az előre sejthető balhét ráadásul azzal fejelték meg a román szélsőségesek, hogy a 2-0-s bukaresti győzelemmel végződött mérkőzés közben egy a következő feliratú drapériát feszítettek ki: „Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? Kilenc hónapig”.

Összefognak a huligánok a románok ellen?

Repkednek a fenyegetések
„Elég okot adtatok arra, hogy vadásszunk rátok. Aki idejön, írja meg a végrendeletét (…), megölünk benneteket” – üzenik az elborult újpestiek a románoknak.
„Jövünk pusztítani a budapesti hontalanokat. (…) Olyan játékszerekkel megyünk majd mint Molotov-koktélok, botok, láncok. Meglátjátok majd” – szól a bukarestiek válasza, legalábbis az egyik román sportoldal fórumán ez olvasható.
Nem is csoda, hogy a magyar szurkolók (huligánok?) kézzel és lábbal esküdözve bosszúra készülnek a csütörtöki visszavágó előtt.

„Ami biztos, sok dühös újpesti tért haza és nemcsak a kettő-nullás vereség miatt. Nem felejtettük el mindazt, amit ott kaptunk. Maradjunk annyiban, revánsra készülünk” – árulta el az egyik legkeményebbnek tartott újpesti szurkolói csoport illetékese az egyik hazai sportportálon. A megszólaltatott lila szurkoló azt is elárulta, hogy nem csak az újpestiek készülnek nekimenni a románoknak, hanem több más fővárosi klub, köztük a nagy rivális Ferencváros. A fradi drukkerei jelezték: vadászni fognak a bukaresti vendégszurkolókra.

Akik a hírek szerint nem lesznek kevesen, a magyar klub adatai szerint nyolcszáz jegyet vettek meg a románok, más források azonban arról számolnak be, hogy több mint ezer bukaresti fog csütörtökön Magyarországra érkezni. Futballháború lesz vagy csak előzetesen nagy a felek szája?

Hogy is volt Romniában? Íme, egy videó, ahogyan az Újpest ultrái megérkeztek az odavágóra Bukarestbe:

A HírExtra természetesen meg szerette volna keresni az Újpest meccseit vigyázó National Objektive Defender Kft.-t is, a cég honlapján feltüntetett elérhetőségeken azonban senki nem volt elérhető szerda délelőtt és délután sem. Annyi azonban biztos, hogy nem kevesebb, mint 180 „biztonsági szakember” fog közreműködni a meccsen.

A rendőrség készül

A rendőrség ellenben kiadott egy közleményt, melyben megerősítik, hogy kiemelt figyelemmel biztosítják majd a meccset, mind a stadionon belül, mind pedig a stadion környékén. „A magyar hatóságok a szervezetten érkező szurkolókat nagy erőkkel kísérni fogják egészen a Szusza Ferenc stadionig, majd a mérkőzés végén a hazaútjukat is biztosítják” – áll a közleményben. Ami még érdekes lehet: a csapattal együtt Budapestre érkeznek a román csendőrség tagjai is.

Mindenesetre az Újpest FC arra kéri a szurkolókat, „hogy tartózkodjon bármiféle sértő, rasszista, antiszemita megnyilvánulástól, és a mérkőzésen kizárólag sportszerűen biztassa a csapatot”. Nem babra megy ugyanis a játék: az UEFA diszkréten szólt a liláknak, hogy „kiemelt figyelemmel kezeli a csütörtöki, visszavágót, és szigorú szankciókat helyezett kilátásba” balhé esetére.

Talán sejtve az óriási patáliát, vagy csak szimplán emberségből Románia egyik legnagyobb napilapja, az Avedarul magyar nyelven kért bocsánatot a bukaresti szurkolók múlt heti gusztustalan megnyilvánulásáért. „Civilizált nemzet vagyunk, akárcsak ti, ezért kérünk benneteket, bocsássatok meg nekünk!" – szólt az egyik üzenet. Szép, szép, de meg lehet érteni a felháborodott magyarokat is, hiszen a bocsánatkérés nem a Steaua csapatától, nem a szurkolóktól, s még csak nem is az ottani labdarúgó szövetségtől érkezett, hanem egy napilap sportrovatának szerkesztőjétől.

Valószínű a balhé

A balhé azonban így is több mint valószínű. A HírExtra információi szerint ugyanis szinte mindegyik újpesti huligáncsoport készül valamivel a bukarestiek ellen. A vehemensebb lilák, például az egyik legdurvább csoport hírében álló Viola Kaos, illetve a Korps tagjai  többet akarnak, mint transzparensekkel, drapériákkal visszavágni.

Távol álljon tőlünk a pánikkeltés, de egyértelműen az elmúlt évek egyik legnagyobb botránya lóg a levegőben, mely ha megvalósul, beláthatatlan következményekkel is járhat.

Hogy a fociról is essen szó egy cseppet: a lilák skót trénere, az örök optimista William McStay képes volt olyanokat nyilatkozni a meccs előtt, mint hogy „ha az Újpest szerzi az első gólt, akkor nyert ügyünk van”, "...a Steaua megrogy, ha hátrányba kerül”, illetve hogy „a továbbjutásban feltétlenül kell hinni”.

2-0-s előnyből egyetlen kapott gól miatt összerogyó bukarestiek? Ennél már csak egy a csapatukért kulturáltan szorító szurkolókkal teli Szusza Ferenc Stadion lenne szebb látvány…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását