2024. május 3. - Tímea, Irma

Kiemelt állami feladattá kellene tenni a parlagfű elleni küzdelmet?

Kezdeményezze a kormány a parlagfű elleni küzdelem kiemelt állami feladattá nyilvánítását és kormánybiztos kinevezését erre a területre - áll Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2009. július 21. kedd 13:30 - HírExtra
Az ombudsman azt javasolja, hogy a parlagfű elleni küzdelemről készüljön önálló, egységes, átfogó törvény.

Véleménye szerint e területen önálló, világos feladatkörrel és erős, hatósági jogkörökkel felruházott szakmai testületre van szükség, amelynek kiemelt feladatává kell tenni intézkedési javaslatok kidolgozását.

Fülöp Sándor állásfoglalásában emlékeztet arra: az Alkotmánybíróság szerint az állam nem élvez szabadságot abban, hogy a környezet állapotát romlani engedje. Egyetért a korábban már vizsgálatot folytató általános ombudsmannal abban, hogy a parlagfű - mint a legveszélyesebb pollenallergia-okozó növény - folyamatos terjedése a környezet állapotának romlását jelenti.

Az allergiás betegek számának igen gyors ütemű növekedésével az egészséges környezethez való alapvető jog sérülhet, ezért szükséges a parlagfű visszaszorítása. A parlagfű-allergia mára népbetegséggé vált, a lakosok negyedének okoz vissza-visszatérő problémát - mutat rá a közlemény.

Az ombudsman megállapította: a parlagfű okozta kár évente több tízmilliárd forintra tehető. A gyomosodás miatt 32 milliárd forint veszteséget okoz a kieső termésmennyiség, 40 milliárd forintnyi kárt okoznak a táppénzkiadások, az egészségügyi ellátás és a gyógyszerek költségei. A kormány mindezzel szemben egymilliárdot sem szán a védekezésre, ráadásul ez az összeg az utóbbi években még csökkent is.

Álláspontja szerint a parlagfű elleni küzdelem nem tekinthető pusztán növényvédelmi kérdésnek, hanem környezetvédelmi, környezeti és humán egészségügyi feladatként is kell kezelni. Gyökeres változásra, átfogó ökológiai stratégia kialakítására van szükség, amely a károk mérséklése, felszámolása mellett a megelőzést helyezi előtérbe.

Az ombudsmani vizsgálat előzménye, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület felkérte a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, vizsgálja meg a parlagfű elleni küzdelemről szóló országgyűlési határozat teljesülését, szólítsa fel az Országgyűlést az eddigi eredmények és kudarcok áttekintésére, és kérje fel új határozat megalkotására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

chickenke
2009. július 21. 15:58
azaz, fizessenek csak, ha lenne felesleges idom az adott idoszakban az orrfujasok kozott (mivel en is allergias vagyok) akkor feljelentenem az osszeset... csakhogy mint saslegy mondja, felesleges, ugysem buntetik meg oket... es nem akkor kell nyirni amikor mar viragzik... inkabb asd el...
saslegy
2009. július 21. 15:50
Angela, én allergiás vagyok az említett növényre, sőt még a fekete ürömre is. Ne akkor írtsd, amikor már megnőtt, hanem akkor amikor még nem! És igenis, aki nem írtja saját kertjében azt büntessék meg, inkább az a baj, hogy kevésszer büntetnek, illetve, hogy későn és azt sem hajtják be! Amúgy miért a parlagfűves fizessen a méreg drága gyógyszerekért, amikor Te nem vágod le rendesen a füvet.
d.a.angela
2009. július 21. 14:19
Szerintem inkább a betegeket kellene rendbehozni és a megelőzésre koncentrálni. Mondjuk csökkenteni a szennyezéseket,káros anyagokat. Egészséges életet reklámozni. Hiába nyírom a parlagfüvet, az akkor is virágzik ha 2 cm-re nyírom, csak kisebbet. A rétekről meg amúgy sem írtja senki. De jól lehet majd büntetgetni. Amúgy még milliónyi más növény okoz allergiát, majd azokat is kiírtjuk?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását