2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány, a naposcsibe-lelkületű

Gyurcsány Ferenc szerint aki egy országot vezetni szeretne, nem lehet durva, mert aki durván és bántóan fogalmaz, annak durvák és bántóak a gondolatai, előbb-utóbb pedig durvák és bántóak lesznek a cselekedetei is. A miniszterelnök ezt az MTI-nek adott in
2009. január 7. szerda 11:40 - Hírextra
Orbán Viktor a jelenlegi miniszterelnökkel való esetleges egyeztetés lehetőségéről - az óév utolsó napján készült, az MTI kiadásában vasárnap megjelent interjújában - azt mondta: "hazug emberrel és sánta kutyával az vitatkozik, akinek elment a józan esze". Szerinte a hatalmat jelenleg birtoklókkal csak a politikai változásról van értelme beszélni: "mikor mennek el, mikor lesz a választás, milyen feltételek mellett, hogyan adják át az ország irányítását a következő parlamentnek".

Gyurcsány Ferenc ezzel összefüggésben megjegyezte: mindenki maga választja meg, hogy milyen politikai stílussal azonosítja magát.

"Nem tartom követhetőnek azt az utat, amelyen az ellenzék egy jelentős része és a Fidesz vezetője jár, hogy a politikai ellenfeleket kocsmai módon szidalmazza, emberi mivoltukban folyamatosan sértegeti. Szerintem ez rossz fényt vet arra, aki ilyen nyelvet használ" - hangoztatta.

Mint mondta, pártelnökként azt tanácsolja a szocialistáknak, hogy ne engedjenek a csábításnak, ne lépjenek ebbe a csapdába. "Azt a harcot nem lehet megnyerni, hogy ki tud ocsmányabb módon viselkedni a politikai partnerével. Mindig lesz lejjebb" - fogalmazott.

A kormányfő szerint az a hang, ami időnként jellemzi ma a közéletet, olyan, amit a legtöbb családban sem engednek meg "Ha a gyerekeink nem beszélhetnek útszéli hangon, akkor mi miért beszélünk így"- tette hozzá.

A miniszterelnök úgy látja, az emberek jelentős része kritikával fordul a politikai közélet felé, azt várja a politikai erőktől, hogy állapodjanak meg egymással.

Arra a kérdésre, hogy a kormány melyik párttal tud majd együttműködni a reformpolitika folytatásában, a miniszterelnök úgy válaszolt: bárkivel tárgyalnak a tervezett lépésekről, mert az ország nem csak pártokból áll. "A pártokra hatnak a választóik, merjük feltételezni, hogy az önérdeknél fontosabb, hogy mi az ország érdeke" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc az MTI kérdésére elmondta: az eddigi hagyományoknak megfelelően, várhatóan az első parlamenti napon mond egy hosszabb lélegzetű beszédet, amelyben a reformpolitika folytatásáról és a kormányzati ciklus új szakaszáról szól majd.

Mint mondta, ugyanez lesz a témája az immár szintén hagyományosnak mondható kétnapos évindító vidéki elnökségi ülésnek is, ahol pártelnökként tart nyitó elemzést, majd a szokásos politikai vita következik. Arra a kérdésre, hogy a noszvaji ülésen szóba kerülhet-e a tisztújítás, hiszen az elmúlt napokban több sajtóhír is megjelent az elnökség lehetséges átalakulásáról, úgy válaszolt: "nem nagyon viselné el", hogy a pártelnökségen belül erről viták legyenek, mert ezeknek nem ott a helyük.

"Nagyon más a szerepem miniszterelnökként és pártelnökként. A miniszterelnök döntési körébe tartozó személyi kérdésekről nagy önállósággal, nagy függetlenséggel kívánok és tudok dönteni. Pártelnökként nincs arról véleményem, hogy ki legyen a pártelnökség tagja,vagy például megyei elnöke. Ez nem az én dolgom, illetve csak annyiban, hogy kongresszusi küldöttként nekem is lesz egy szavazatom" - közölte Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, a rendszerváltozás 20. évfordulóját arra kellene felhasználni, hogy elismerjük: ami történt, az "a demokratizálásban érdekelt különböző színezetű politikai erők és a nemzet közös, nagy politikai teljesítménye".

Megfogalmazása szerint ez olyan teljesítmény, amely lényeges pontokon szakít az 1989 előtti időszakkal, vagyis a rendszerváltozás alatt "egy pillanatra megszakad a történelmi idő", s ezzel megszakad a politikai folytonosság is. Azt ugyanakkor el kell ismernünk és tiszteletben kell tartanunk, hogy ,89 előtt is "volt élet Magyarországon", és a politikai rendszerrel szembeni kritika nem kérdőjelezi meg az akkori hétköznapok emberi teljesítményét. "A politikai rendszer kritikája nem egyenlő a hétköznapi élet, az ezerféle kulturális, tudományos, gazdasági teljesítmény megkérdőjelezésével. Nem dobhatjuk el nagyszüleink, szüleink életének egyetlen darabját sem" - mondta a miniszterelnök.

Értékelése szerint ezzel a különbségtétellel még mindig van zavar Magyarországon. Mint mondta: a rendszerváltozás évfordulóját arra kellene kihasználni, hogy megmutassuk: ha eddig megtanultuk, milyen a versengő demokrácia, mostantól megtanulhatjuk, milyen az együttműködés kultúrája, mert "ez nem szégyene, hanem erénye lenne Magyarországnak".

A kormányfő időtállónak nevezte a húsz évvel ezelőtt létrejött magyar alkotmányos rendszert, de kiegészítené az akkor létrejött politikai, alkotmányos megállapodást egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodással arról, "hogyan rendezzük be a demokráciát, milyen legyen a magyar szociális piacgazdaság, és milyen legyen a magyar szabadság".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását