2024. május 7. - Gizella

A Fidesz ismét mondja a mantrát

Szijjártó Péter szerint úgy tűnik, hogy a kormány és Korózs Lajos megsértődött azon, hogy dolgozniuk kell. A kormánynak vannak feladatai, amiket ha nem képes ellátni, akkor le kell mondania - mondta a Fidesz szóvivője hétfőn az MTI-nek telefonon.
2009. január 5. hétfő 15:13 - Hírextra
December végén több mint 1.300 kérdést intézett a Fidesz és a KDNP a kormány tagjaihoz, kétszer annyit, mint azt megelőzően az egész évben, és csaknem ötvenszer annyit, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy tárcájukhoz összesen 157 kérdés érkezett az év végén a Fidesztől és a KDNP-től, amelyek nagy részére hétfőig válaszoltak is.

Az államtitkár ismertetése szerint legtöbben az Út a munkához elnevezésű programhoz tettek fel kérdést. Alig volt olyan képviselő, aki ne érintette volna ezt - mondta, hozzátéve, hogy részben a törvény tárgyalása kapcsán az általános vitában, valamint a képviselők által benyújtott módosító indítványok részletes vitájában megtárgyalták ezeket, illetve beépítették a végleges törvénybe.
Szijjártó Péter véleménye szerint, ha a magyar emberek ugyanúgy állnának a munkához, mint ahogy azt a kormány tagjai teszik, "akkor Magyarország még a mostaninál is nagyobb bajban lenne".

A politikus közölte: hogyha a kormány bármely tagja úgy érzi, hogy túl sok az a munka, amit miniszterként el kell végezni a többszázezres, vagy milliós fizetésért, akkor le kell mondani. A miniszterek, az államtitkárok és a minisztériumi vezetők, tisztségviselők azért kapják a fizetésüket, hogy elvégezzék a munkájukat - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a parlamenti képviselők számára a házszabály rögzíti azt a jogot, hogy írásban tehetnek fel kérdéseket a tárcavezetőknek, akiknek kutya kötelességük válaszolni.

A munkanap azért munkanap, mert azon a napon munkát kell végezni, még akkor is, ha az a két ünnep között van. Senki nem kérdezi meg a magyar emberektől, hogy van-e kedvük az adott napon munkát végezni, vagy nincsen, ha munkanapról van szó - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e a jövőben hasonló akciót, Szijjártó Péter úgy válaszolt: az, hogy a képviselőik mikor mennyi írásbeli kérdést tesznek fel, "az mindig a helyzet függvénye. A helyzet azonban egyre rosszabb".

Ilyen helyzetben, amikor ráadásul a parlament sem ülésezik, akkor a képviselőknek nincs más módjuk munkájuk egy részének elvégzésére - azaz a kormány ellenőrzésére és a választópolgárok kérdéseinek továbbítására -, ezért azt írásbeli kérdés formájában fogják megtenni.

A képviselők fogják eldönteni, hogy a kapott válaszok kielégítők-e, vagy újabb kérdések feltételét indokolják - mondta a szóvivő.Mint mondta, ő személy szerint négy kérdést tett fel, és még egyikre sem kapott választ.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy december 19-én és 20-án több mint 1.300 írásbeli kérdést adott be a Fidesz és a KDNP a miniszterekhez. A legtöbb kérdést az oktatási és a közlekedési tárcavezető kapta, előbbi 173-at, utóbbi 172-t. Szintén 100 feletti írásbeli kérdést intézett a Fidesz a szociális, az egészségügyi, az igazságügyi, a földművelésügyi, az esélyegyenlőségi és a pénzügyminiszterhez.

A házszabály szerint az írásbeli kérdésekre 15 napos határidővel kell válaszolni, az nem számít, ebből mennyi a munkanap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását