2024. május 6. - Ivett, Frida

Az MSZP a magyar bírói karból választana

Az MSZP szerint a magyar bírói karból kellene kikerülnie a Legfelsőbb Bíróság elnökének - mondta Hajdu Attila, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn az MTI-nek annak kapcsán, hogy az Országgyűlés nem választotta meg a tisztségre jelölt Baka Andrást.
2008. május 27. kedd 07:28 - Hírextra

A bírói hatalom önálló hatalmi ág, ezért mindenképpen belülről kell megtalálni a megfelelő jelöltet, aki ítélkezési szempontból és szervezetileg is ismeri a bíróságot - közölte az MSZP közjogi munkacsoportjának tagja. Hozzátette: azt, akit a bírói karból jelölnek, az az ítélkezési gyakorlaton keresztül szerez tapasztalatot a jogszabályok helyességéről, az ország lakosságáról.
Hajdu Attila kitért arra, hogy a frakció az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) álláspontját vette alapul.

Kérdésre válaszolva az MSZP-s képviselő azt mondta: Baka András nem a magyar igazságszolgáltatásban töltötte az életét, nincsenek róla tapasztalatai.

Arra a felvetésre, hogy Baka András több mint tíz éven keresztül Strasbourgban volt bíró, Hajdu Attila közölte: ez más természetű munka.

Mint mondta, véleményük nem von le Baka András emberi és szakmai értékeiből, de a kétfajta tapasztalt merőben más.

A szocialista politikus úgy vélte, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke az igazságszolgáltatás jelenlegi problémáit nem tudja megoldani, mivel azok törvényhozási kompetenciába tartoznak.

Kifejtette: az eredményes döntésben minden fél érdekelt, ezért ha a választás előtt lett volna egyeztetés, akkor a most felvetődött kifogások már akkor kiderültek volna.

Az Országgyűlés hétfőn 170 igen szavazattal, 191 ellenében utasította el Baka András megválasztását, akit Sólyom László köztársasági elnök április 30-án jelölt főbírónak. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

Miután az Országos Igazságszolgáltatási Tanács meghallgatta a jelöltet, nem támogatatta főbíróvá választását, az öt ítélőtábla vezetője azonban egyetértett megválasztásával.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június végén jár le.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását