2024. április 27. - Zita

Előrehozott pályázat az LB-n

Eddig ketten pályáztak, Erményi Lajos főtitkár és Zanathy János tanácselnök a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesi posztjára a szombati Népszava nem hivatalos információi szerint.
2008. november 29. szombat 08:44 - Hírextra
A lap szerint azt sem tudni, hogy Kónya István, a büntetőkollégium vezetője elindul-e: korábbi sajtóhírek szerint ő is pályázhat.

Az LB elnökhelyettesi posztjára azért kellett pályázatot kiírni, mert továbbra sincs főbíró, és Kaposvári Bertalan jelenlegi elnökhelyettes áprilistól nyugdíjba vonul. Ő a napokban kifejtette, hogy kötelessége volt a pályázatot kiírni, mert a határidők miatt a bíróság nem maradhat vezető nélkül, ez alkotmányos problémát okozna. A pályázatot eredetileg január 5-i időponttal írta ki, de hírek szerint ezt december 18-ra előrehozta - olvasható a Népszavában.

Egyelőre bizonytalan, hogy az elnökhelyettesi pályázatokat az LB bírái véleményezhetik-e. Ez ügyben aláírásgyűjtés indult, amelyhez a bírák kétharmada csatlakozott a Magyar Bírói Egyesület szerint. A szabályok szerint a testületi véleményezés minden esetben kötelező, kivéve az LB elnökhelyettesénél.

Őt ugyanis az LB elnöke javasolja, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) véleményezi, és a köztársasági elnök nevezi ki hat évre. A gondot az jelenti, hogy nincs új elnök. Sőt aligha valószínű, hogy Havasiné Orbán Máriát a parlament december 8-án megválasztja főbírónak, mert az MSZP szinte bizonyosan nem támogatja. E nélkül pedig nincs meg a kétharmad - áll a lapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását