2024. május 6. - Ivett, Frida

Minőségi pálinkafogyasztást!

A mézes pálinka nem pálinka, az ágyas pálinka azonban igen. Akik ezt nem tudják, három hét múlva valószínűleg tudni fogják: akkor ér véget az Agrármarketing Centrum 50 millió forintból finanszírozott kampánya, amellyel a minőségi pálinka fogyasztását néps
2008. december 7. vasárnap 12:27 - Hírextra
Készülhet sok más mellett almából, kajsziból, szőlőtörkölyből, de akár somból vagy bodzából is, lehet ágyas, érlelt, kisüsti vagy seprő, tárolhatják berbencében, csobolyóban, bucskuban vagy kobaktökben, a lényeg, hogy a párlat kizárólag gyümölcsből készülhet hozzáadott aroma nélkül, és legalább 37,5 százalékos alkoholfokkal kell rendelkeznie, a pálinkának ugyanis ez a két legfőbb kritériuma.

Buda környékén már a XIII. századból is találtak pálinkásüvegeket, Károly Róbert idején pedig Európa más részein a magyar királyné életvizeként emlegették, amely a legenda szerint a királyt kigyógyította köszvényéből. A pálinkafőzők védőszentjüknek Szent Miklóst választották.

A becses nedűt Kárpát-medence szerte főzik, az Európai Unióba lépve meg is kellett küzdenünk a névhasználatért a románokkal. A vita eldőlt: pálinkának csak az nevezhető, amelyet Magyarországon termelt gyümölcsből készítenek, és amelynek a cefrézése, párlása, érlelése és palackozása is itt történik.

Számos fajtája létezik, nem csak attól függően, hogy milyen gyümölcsből állították elő. Kisüstinek például azt a pálinkát nevezik, amelyet 1000 liter alatti rézüstben főznek. A seprőpálinkát hasonlóan állítják elő, mint a törkölyt, de kevesebb, bár értékesebb ital nyerhető belőle. Az érlelt pálinkát 3-6 hónapig érlelik fahordóban, az ágyas pálinka gyümölcsön áll különböző ideig, a technológiától függően.

Hét egyedi fajtája eredetvédett, a Szatmári szilva, a Kecskeméti barack, a Szabolcsi alma, a Békési szilva, a Gönczi barack, az Újfehértói meggypálinka és a Göcseji körte. A Szabolcsi alma például csak réz kisüstben készülhet, a Békési szilva csak vörös szilvából, a Kecskeméti barack pedig kajsziból.

De vannak egyéb különlegességek. Makón például hagymából is készítenek pálinkát, Röszkén pedig fűszerpaprikából. A Sligovica feketeszilvából van, a Vajdaságban pedig Dudibrendi néven eperből készítenek pálinkát. A Borovicska a borókapálinka neve. A cefrének is más-más neve van tájegységenként, van, ahol csóré, máshol kugyi vagy csömöge.

Egy biztos: a pálinka kiváló minőségű, magyar ital. Az Agrármarketing Centrum azt szeretné, ha ezt mindenki tudná Magyarországon, ezért is szervezték kampányukat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását