2024. május 6. - Ivett, Frida

Roma kampány a cigánybűnözés sztereotípiái ellen

A többségi társadalom "cigánybűnözéshez" kapcsolódó sztereotípiáinak csökkentése és a rendvédelmi szervek állományának roma fiatalokkal történő növelése céljából roma rendvédelmi kampányt indít Magyarországon az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú
2008. november 10. hétfő 13:50 - Hírextra
"Minden cigány bűnöző"; ez a legdominánsabb előítélet, amely a romákat sújtja Magyarországon és egész Európában - mondta Greg Dorey brit nagykövet.

Hozzátette: bízunk benne, hogy a kampány révén sikerül megváltoztatni azt a romákkal kapcsolatos misztifikált képet az emberek fejében, amely automatikusan összeköti a származást a bűnözői életmóddal.Mint mondta, a rendvédelmi hivatás kiváló kitörési és megélhetési lehetőséget biztosíthat a roma fiataloknak is.

April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete kijelentette: a kampány reményt ad arra, hogy elkezdődhet a tolerancia és a nyitottság időszaka.A romákkal szemben tett radikális kijelentésekre, és a nagycsécsi kettős gyilkosságra utalva a nagykövet azt mondta: "most talán jobban, mint bármikor, reagálnunk kell a gyűlölet ezen megnyilvánulásaira, és fel kell szólalnunk az intolerancia ellen".

Lévai Katalin európai parlamenti képviselő közölte: félő, hogy a gazdasági válság társadalmi és morális válsággá szélesedik. Ezt kell megakadályoznunk minden erőnkkel.Lévai Katalin azt mondta: a történelmi példákból látszik, hogy, amikor az emberek egzisztenciális bizonytalanságba kerülnek, akkor nagyon gyakran bűnbakot keresnek. "Nagyon könnyű a bűnbakot megtalálni a romákban, nagyon könnyű őket hibáztatni azért, hogy nincsenek munkahelyek, azért, hogy bűnözés van".

Közölte, szeretné a magyarországi demokratikus chartát és az európai chartát, mint a kezdeményezések alapítója, a kampány "szolgálatába állítani".Turi András, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára azt mondta, nem tudják kijelenteni, hogy az elmúlt időszakban etnikai típusú konfliktusok történtek Magyarországon, de - mint hozzátette - "minden jel erre mutat".

Szólt arról, 104 olyan település van, ahol élesedett a romák és nem romák közötti konfliktus. A tárca a helyzet megoldása érdekében programot dolgozott ki, amelynek részeként a "konfliktusokkal terhelt területekről" száz - roma és nem roma - lakóval a rendőrség három évre szerződést köt.

A minisztérium megpróbálja őket bevezetni a rendőrség életviszonyaiba, megfelelő képzés után a helyi rendőrségi épületeket őrzik majd fegyveres biztonsági őrként, és továbbképzést is biztosítanak számukra. Cél, hogy a hátrányos területeken lakók egy jó része megismerje a rendőri hivatás lehetőséget - mondta Turi András.

Makula György, a ERRBKE főtitkára elmondta, a kampány részeként november 16-án húsz óriásplakátot helyeznek el a budapesti metróállomásokon, hirdetéseket tesznek közzé az interneten, valamint tájékoztató plakátokat, füzeteket juttatnak el a rendvédelmi szervekhez.
Az egy hónapig tartó kampány célcsoportjai a többségi társadalom, a rendvédelmi állomány és a roma fiatalok - jegyezte meg. A kampányt a felszólalók által képviselt szervezetek mellett a Nyílt Társadalom Intézet támogatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását