2024. április 27. - Zita

Gyurcsány arról beszél,amit már rég meg kellett volna tennie

A kormány a pénzügyi válság ellen tehet lépéseket, de a kereslet visszaesésével járó gazdasági válság megoldásában korlátozottak az eszközei. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök írt szerdán internetes naplójában.
2008. december 3. szerda 16:02 - Hírextra
A pénzügyi válság oka a pénzkínálat rohamos szűkülése, a gazdasági válság alapvető oka a kereslet gyors visszaesése, a piacok szűkülése. A jegybank és a kormány pénzt tud teremteni, piacot, keresletet azonban csak korlátozottan - olvasható a kormányfő blogjában.

A politikus utalt arra, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hetekben többek között bővítette a hitelkínálatot, garancia- és tőkeprogramokat indított a pénzügyi válság leküzdése érdekében.

Gyurcsány Ferenc szerint más a helyzet, amikor már nem pénzügyi, hanem gazdasági válságról beszélünk, de a kormány ebben az esetben sem teljesen eszköztelen.Az eszközök közé sorolta a kormányzat beruházási keresletélénkítését, új piacok keresését, illetve a munkahelyek megőrzését, keményebb és puhább eszközökkel.

A szocialista pártelnök szerint kemény eszköz a beruházások élénkítése és a munkahelymegtartó-támogatások, ezzel a kettővel élnek is. Puhább eszköz a konzultáció - folytatta - , amikor arra hívják fel a munkáltatók figyelmét, hogy a jövőre is gondolniuk kell, ha lehet, akkor ne elbocsátásokkal, hanem rugalmasabb munkaidővel, rugalmasabb bérszabályozással reagáljanak a gazdasági válságra.

Gyurcsány Ferenc úgy véli, új piacok keresése érdekében további erőfeszítést lehet tenni a Közel-Keleten, az Öböl-menti országokban.Véleménye szerint a belső fogyasztás élénkítése általában csak a nagy belső piaccal rendelkező országok, például az Egyesült Államok esetében megoldás.

Magyarország a régió és Európa egyik legnyitottabb gazdasága, fogyasztási szerkezetében hatalmas arányt képviselnek az import termékek - írta a miniszterelnök. Azaz a pénzköltéstől nem a magyar, hanem a külföldi gazdaság növekszik, viszont Magyarország szenvedi el ennek egyensúlyozó hatásait - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását