2024. április 24. - György

A válság elérte a trónt is

"Mindent megelőző fontosságot" kap a gazdasági válság elleni küzdelem a brit kormány következő évi jogalkotási programjában, amelynek fő pontjait szerdai, hagyományos pompával megrendezett trónbeszédében ismertette II. Erzsébet királynő.
2008. december 3. szerda 14:25 - Hírextra
Az uralkodó által a Lordok Házában felolvasott kormányzati törvénykezési programot szűkítették a tavasszal elkészített eredeti változatához képest, hogy több idő jusson a válság elleni intézkedésekre: a korábbi 18 programpont helyett az idei királynői beszédben végül csak 12 új törvénytervezet szerepelt.

Az évszázados monarchikus hagyományoknak megfelelően II. Erzsébet királynő törvényalkotási programismertető beszédével kezdődött szerdán a 2008-2009-es hivatalos brit parlamenti évad.

A fényes pompával zajló ceremónia rendszerint valamikor október és december között, az új törvénykezési szezon kezdetén esedékes, amikor az uralkodó kivonatosan ismerteti a mindenkori kormány következő egy évre szóló kiemelt jogszabálytervezeteit. A néhány oldalas összefoglalót - mint mindig - a kormány állította össze, Erzsébet királynő csak felolvasta, miután a lordkancellár tisztségét is betöltő igazságügy-miniszter, Jack Straw térdre ereszkedve átnyújtotta neki.

A 82 esztendős királynő és 87 éves férje, Fülöp edinburghi herceg ezúttal is hintóval, díszes lovas testőri kísérettel hajtatott a Buckingham-palotától mintegy két és fél kilométerre lévő parlamenthez.
Ez az egyetlen alkalom, amikor a parlament westminsteri palotájának Victoria-tornyán levonják a Union Jacket, vagyis a brit zászlót, és helyére a Royal Standard, az uralkodóház lobogója kerül. Ez az egyetlen alkalom arra is, hogy a királynő egyáltalán beteszi a lábát a törvényhozásba. Ilyenkor sem mehet azonban akárhová, csak a Lordok Házába, vagyis a felső kamarába, ahová magas felelősséget viselő parlamenti küldöncével, a Black Roddal hívatja át az alsóház közrendi képviselőit.

A Black Rod arról a fekete pálcáról (black rod) kapta a nevét, amellyel a tisztség embere a királynői beszéd elhangzása előtt erőteljesen és háromszor megkopogtatja az alsóházi ülésterem kétszárnyú ajtaját. A választott törvényhozók ugyanis - abban a pillanatban, ahogy az uralkodó képviseletében közeledő Black Rodot meglátják - becsapják orra előtt az ajtót, ezzel is jelezve függetlenségüket az udvartól.

A nem túl tiszteletteljes fogadtatás a végzetes sorsú XVII. századi király, I. Károly (rossz) emlékét idézi. Károly 1642 januárjában, fegyveres kísérettel megjelent az alsóházban, követelve öt, vele szembekerült képviselő kiadását és letartóztatását. Az érintett képviselők akkor már nem voltak az ülésteremben, az alsóház akkori elnöke, William Lenthall pedig alázatos szavakkal, de hősies gesztussal megtagadta a király által követelt felvilágosítást hollétükről.

Az ügy különös történelmi megvilágításba került épp az idei királynői beszéd előtt egy mind hangosabb belpolitikai botrány miatt. A minap kiderült ugyanis, hogy a Scotland Yard bizonyos kiszivárogtatott információk forrását keresve őrizetbe vette és kihallgatta az ellenzéki konzervatív árnyékkormány bevándorlásügyi államminiszter-jelöltjét, Damian Greent, és átkutatta parlamenti irodáját is.

A rendőri intézkedéshez állítólag Michael Martin, az alsóház jelenlegi elnöke hozzájárult, amiért nemcsak az ellenzék, de a kormányzó Munkáspárt soraiból is többen magyarázatott követelnek tőle.

A Black Rod kopogtatásra mindazonáltal az idén is kegyesen ismét ajtót nyitottak az alsóházi képviselők, és beengedték a díszes ruhába öltözött tisztviselőt, aki - miután a kormánypárti, majd az ellenzéki padsorokat főhajtással üdvözölte - a Speakerrel, vagyis a házelnökkel közölte: "Őfelsége elrendeli, hogy e tiszteletre méltó ház tagjai tüstént járuljanak színe elé a főrendi házban".

Átmenni ezután sem kötelező; minden évben vannak is, akik tüntetőleg a közrendiek üléstermében maradnak, sőt élcelődések közepette ki is nevetik a királynő küldöttét.
A képviselők zöme azonban - hangsúlyozottan minden sietség nélkül - az idén is átvonult a másik ülésterembe.

A felsőházban, már a trónon ülve, fején a kétezer gyémánttal kirakott díszes Birodalmi Állami Koronával, a vörösbe öltözött lordok gyűrűjében, Fülöp herceggel az oldalán várta őket a királynő, hogy ismertesse velük kormánya törvénykezési programját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását