2024. május 8. - Mihály

Pénzügyi kérdések az OGY előtt

A biztosító egyesületek tervezett szabályozása, a banki termékeket értékesítő ügynökök tevékenységének feltételekhez kötése, valamint az MFB felhatalmazása a Déli Áramlat gázvezetéket építő cégben való részvételre volt a leggyakoribb téma a pénzügyi szolg
2008. november 11. kedd 12:56 - Hírextra
Veres János pénzügyminiszter expozéjában kiemelte, hogy a bankokban, biztosítókban, viszontbiztosítókban történő minősített befolyásszerzés szabályozása áll a módosítás középpontjában, amit egy EK irányelv szerint kell átvezetni a magyar jogrendszerben. A központi értéktár és az elszámolóház vonatkozásában az MNB szakhatóságként fog fellépni a módosítás után.

A miniszter a biztosítóegyesületek szabályainak módosításai közül kiemelte, hogy az egyesületek és a tagság között szorosabb lesz a viszony, pótlólagos befizetést a felügyelet is elrendelhet, és a már működő egyesületek 2011. utolsó napjáig művelhetik a felelősségbiztosítási üzletágat is.
A gazdasági bizottság kisebbségi véleményét közvetítő Püski András (Fidesz) a nem pontos kategóriákat kifogásolta a törvényjavaslatban.

Mit jelent például a stabil vagyoni helyzet, vagy a nem megfelelő gazdasági eredmény - tette fel a kérdést. Kifogásolta, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 60 munkanapot kap a döntéshozásra, míg az ügyfélnek 20 munkanapja van a dokumentumok pótlására. Hasonlóan hiányolta azt is, hogy amíg a biztosításokat csak szakképzett és a regiszterben szereplő ügynökök értékesíthetik, addig a banki termékeket bárki értékesítheti. Javasolta, hogy a banki értékesítőkre is szülessenek követelmények.

Szabados József (MSZP) a költségvetési bizottság többségi véleményét ismertette. Felemlítette az MFB törvény módosítását, amely szerint a magyar bank tulajdonrészt szerezhet az Oroszországi Föderáció kormányával közösen alapított gázvezeték-építő cégben. A biztosító egyesületek kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) tevékenységének korlátozásáról pedig úgy vélekedett, hogy azt összhangba kell hozni a készülő kgfb-törvénnyel.

Dancsó József (Fidesz) a költségvetési bizottság kisebbségi véleményét ismertetve kifogásolta, hogy miért kell az önkéntes nyugdíjpénztárakat mentesíteni a fogyasztóvédelmi szabályok egy részének betartása alól. Ugyancsak nem értett egyet azzal, hogy a hiteltermékeket értékesítő ügynököknek semmilyen képzettségre nincs szükségük.

A kisebbségi vélemény ismertetése után pártja nevében szólalt fel Dancsó József. A nyílt végű ingatlan alapok kifizetéseinek felfüggesztése kapcsán kérdezte, hogy az állami garancia kiterjed-e ezekre a befektetésekre. Az MFB törvény módosítása kapcsán pedig nevén nevezte azt, ami így nem szerepel a törvényjavaslatban: a Déli Áramlat gázvezeték megépítésére szolgáló cégben szerezhet tulajdont az MFB. AZ EU viszont a Nabucco vezetéket támogatja, ráadásul az egész szabály el van rejtve a javaslatban - mondta az ellenzéki képviselő. A Fidesz a javaslatot nem támogatja.

Horn Gábor (SZDSZ) szintén a javaslatban szereplő kategóriák pontatlanságát kifogásolta: például a megfelelő, vagy szilárd pénzügyi helyzetre a párt ad be pontosító javaslatokat. Javasolta, hogy a hitelközvetítőkre határozzon meg a törvény feltételeket, amúgy a pártja támogatja a törvényjavaslatot.

Herényi Károly (MDF) azt fejtegette, hogy Magyarországon fejletlen a pénzügyi kultúra, így lett a hitelek 67 százaléka devizaalapú, de ennek kockázatával kevesen számoltak.

Veres János pénzügyminiszter zárszavában elismerte, hogy a hitelközvetítőkre is szakmai feltételeket kell meghatározni, de ez csak akkor kerüljön be a javaslatba módosító indítványként, ha az "megfontolt". Az MFB törvény módosítását pedig azzal indokolta, hogy a kormány nem akart külön eljárást erre az esetre, ezért foglalta bele a pénzügyi szolgáltatókról szóló törvény módosító csomagjába. Magyarországnak stratégiai érdeke, hogy több úton jusson hozzá az energiához, illetve az is, hogy a vezetékek átfussanak az országon - mondta a miniszter. Végül reményét fejezte ki, hogy a javaslatból négy héten belül törvény lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását