2024. április 29. - Péter

Két nagypárt közötti közvetítés a cél

A Reformszövetség közvetíteni próbál az egymással szemben álló két nagy párt között annak érdekében, hogy az ország érdekében sokkal inkább a szakmai kérdésekről szóljon a politika - hangsúlyozta Glatz Ferenc akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt
2008. december 3. szerda 09:30 - Hírextra
Az akadémikus és a kamarai elnök azután beszélt a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában, hogy kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is találkozott a Magyar Tudományos Akadémia és a magyarországi vállalkozói szervezetek által a közelmúltban létrehozott Reformszövetség vezetőivel.

A Reformszövetség létrehozásának egyik alapvető célja éppen az, hogy közvetítsen a politikai pártok között - hangsúlyozta Glatz Ferenc, aki teljes mértékben egyetértett Parragh Ferenccel abban, hogy ma Magyarországon mindent a politika túlsúlya ural, és arra lenne szükség, hogy a politika sokkal inkább szakmai kérdésekkel foglalkozzon.

"A mai helyzethez képest az egypártrendszer a szakigazgatás paradicsoma volt Magyarországon" - fogalmazott a történész akadémikus. "Ne üvöltöző dervisek döntsék el egy ország jövőjét" - tette hozzá, amikor arról beszélt, hogy a politikának szakmai kérdésekről kellene szólnia, nem pedig ideológiákról, szimpátiákról.

Parragh László hangsúlyozta, hogy semmiféle választás közeledte nem adhat felmentést a politikának. Szerinte Magyarországon már a politika mindkét oldalán lévők felismerték, hogy változtatni kell, azt is tudják, hogy miként kell változtatni, csak az egymás közötti konszenzust képtelenek elérni. Példaként említette, hogy a keddi találkozókon Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor lényegében ugyanazt mondta, amikor a teendőkről beszélt, csak más kifejezéseket használtak.

Az MTA volt elnöke szerint fontos pozitív fejlemény az, hogy az úgynevezett nemzeti csúccsal a perbeszéd helyett már párbeszéd is kezdődött a politikai szereplők között, az MKIK elnöke pedig azt is megkockáztatta, hogy a "háttérben talán" már a szükséges konszenzus is megvan közöttük.

A miniszterelnökkel és az ellenzék vezetőjével tartott találkozók után a Reformszövetség vezetői bejelentették, hogy az új kezdeményezésben résztvevők a jövő év elejére összehangolt reformjavaslatokat készítenek; a tervezett lépések kiterjednek az önkormányzatokra, a közigazgatásra, a nyugdíjrendszerre, a vállalkozásélénkítésre, az adórendszerre, az egészségügyre és az oktatásra is. Célként az fogalmazták meg, hogy Magyarországon minél hamarabb, akár már 2012-ben vezessék be az eurót, és az ország képes legyen az Európai Unióban mért átlagos életszínvonal elérésére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását