2024. május 7. - Gizella

92-ben volt forgalomban először fém 200-as

Először 1992-ben vertek 200 forintos pénzérmét Magyarországon.
2008. október 28. kedd 06:16 - Hírextra
Egészen pontosan 1992 és 1993 között 6 millió 88 ezer 702 darabot. Az érme előlapján a Magyar Köztársaság felirat volt olvasható, amely alatt a koronás kiscímer kapott helyet két oldalán a verési évszámmal. Alatta a Lánchíd, az alatt a 200 forint értékjelzés szerepelt. Az érme hátlapjára a Magyar Nemzeti Bank felirat és épületének képe került, alatta pedig a Nemzeti Bank elnökének és négy alelnökének aláírása szerepelt.

1994-ben a Magyar Nemzeti Bank új 200 forintos ezüstérmét bocsátott ki, amelynek előlapja megegyezett az 1992-ben forgalomba hozott érmével, míg hátlapjára Deák Ferenc mellképe került. Ebből a 200 forintosból 5 millió 161 ezer 340 darabot vertek. Mindkét érmét Bognár György tervezte.

A 200 forintos érméket 1998-ban vonták be, amelynek helyét a fizetési forgalomban május 1-től az új 200 forintos bankjegy vette át. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint az ezüst alapanyagú 200 forintos érmét a lakosság nemesfémtartalma miatt inkább emlékérmeként, mint fizetőeszközként kezelte. Ezért nem használták, hanem gyűjtötték. Ez a kettősség vezetett végül az érme bevonásához.

Az MNB folyamatosan vizsgálja a forint címletstruktúrát, ha szükséges, döntést hoz annak megváltoztatásáról. 1996-ban is felmerült már, hogy újra érme legyen a 200 forintos, de akkor arra jutottak a döntéshozók, hogy bár jelentős megtakarítást eredményezne az érme, de a lakosság jövedelmi és fogyasztási viszonyai miatt még nem jött el az idő arra, hogy az ötszáz forintos bankjegy legyen a legkisebb címlet.

Az MNB monetáris tanácsa idén júniusban döntött úgy, hogy a jelenlegi kétszázas bankjegyet 2009-ben érme váltja fel. A műszaki paramétereket, vagyis az érme anyagát, méretét, súlyát és kialakítását szakmai és civil szervezetekkel közösen határozták meg.

Az új 200 forintos a jelenlegi százashoz hasonlóan kétféle fémből készül: a külső karéj sárgaréz, a belső fémes szürke színű lesz. Méretét tekintve egy kicsivel nagyobb, mint az 50 forintos, de kevésbé vastag, mint a százas.

A könnyen elhasználódó papírpénz helyett forgalomba kerülő fémpénz tartósabb, kezelése biztonságosabb, hiszen nem hamisítható illetve használata számos készpénzfizetési helyzetben praktikusabb (automaták, parkolás), mint a bankjegyé. Szempont volt még, hogy a forint címletsort közelítsék az euro címletsorához, azaz a lakosság hozzászokjon és tudatosan használja a magasabb értékű érméket is. Az 1 és 2 eurós érmék ma nagyságrendileg 250-500 forintot érnek - tudatta a jegybank.

Hétfőn az is eldőlt, hogy a 2009-ben forgalomba kerülő 200 forintos pénzérme előlapján a Lánchíd látható majd. Erről a lakosság szavazhatott interneten és telefonon. A forint történetében először fordult elő, hogy egy fémpénz képét azok választhatták ki, akik nap mint nap kézbe veszik.
Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba. A 200 forintos bankjegy várhatóan 2009 végéig szintén törvényes fizetőeszköz marad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását