2024. április 28. - Valéria

Újabb százmilliók a Szabadság híd felújítására

A Szabadság híd rekonstrukciójának a jelenlegi mintegy 5,5 milliárd forintos keretét további 300 millió forinttal kívánja bővíteni a városvezetés - tudta meg az MTI szombaton fővárosi képviselőktől.
2008. október 25. szombat 15:52 - Hírextra
A politikusok tájékoztatása szerint hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet helyszíni javaslatra tárgyal a pótpénzről. Csütörtökön pedig a Fővárosi Közgyűlés egy ugyancsak helyszíni javaslat alapján döntene a hídfelújítás újabb, immár az 5. számú engedélyokirat módosításáról.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes az október 20-i kabinetülésre benyújtott előterjesztésében a pluszpénz szükségességét, illetve a májusban elfogadott engedélyokirat módosítását az elmúlt hónapokban felmerült többletmunkákkal, a térségben zajló beruházások összehangolásának pluszfeladataival, valamint azzal indokolta, hogy a köz- és díszvilágítás előzetesen becsült és tényköltségei 300 millió forintos többletforrást igényelnek. Ebből 75 millió forintot a hídfelújítási munkákra, 225 milliót pedig a közvilágítás korszerűsítésére fordítanának.

A hídfelújítás első, mintegy 4,9 milliárd forintos engedélyokiratát 2005 novemberében fogadták el, akkor még a dísz-, közvilágítási rekonstrukció nélkül. A 4-es metró Gellért téri és Fővám téri állomásának, a Fővám téri felszíni munkáknak és a budai főgyűjtő építésének összehangolása a hídrekonstrukcióval az évek során megnövelte a költségeket, a feladatokat, és új organizációs tervet is igényelt - rögzíti az előterjesztés. Változtatásokra volt szükség azért is, mivel a hídrekonstrukció költségének jelentős részéhez EU-forráshoz jutott a főváros. Az állami közvetítéssel idén áprilisban elfogadott projektjavaslatból az EU törölte a díszkivilágítást és a többletköltségek egy részét is.

A főpolgármesteri hivatal közbeszerzési szakembereinek az álláspontja szerint, ha a köz-, és díszvilágítás kiépítését pótmunkaként adják vállalkozásba, fennáll a kockázata annak, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárást indít emiatt. Az általuk javasolt két alternatíva esetében, ha pótmunkaként kezelik a közvilágítást, illetve, ha új közbeszerzést írnak ki, december 20-ig a Szabadság hídi villamosközlekedés megindításáig elkészülhet a közvilágítási munkák egy része. A közúti pálya jövő május 31-re tervezett átadásáig pedig a teljes közvilágítás kiépülhet.Az úgynevezett B-változat esetén a közvilágítást a főváros és az Elmű díszkivilágítási kft.-je építené ki.

Bagdy Gábor, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség társelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Szabadság híd rekonstrukciójának befejezése azért csúszik az eredeti szeptemberi időpontról ez év végére, majd jövő év közepére, mivel a 4-es metró Fővám téri állomásához kapcsolódó felszíni beruházások jelentős lemaradásban vannak. Emiatt a gépkocsival nem is lehet még egy jó ideig feljutni a pesti oldalról a hídra - jegyezte meg a KDNP frakcióvezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását