2024. április 29. - Péter

Alacsony gazdasági növekedést várnak

Jelentősen csökkentették a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisaikat a magyar gazdaságkutató intézetek. Az Ecostat 1,3 százalékra, a Kopint-Tárki pedig 1 százalékra várja a magyar gazdaság növekedési ütemét 2009-ben.
2008. október 26. vasárnap 08:32 - Hírextra
A Pénzügyminisztérium gazdasági növekedésre vonatkozó legfrissebb előrejelzésével egybevágó, vagy ahhoz nagyon közeli növekedést prognosztizálnak a magyar gazdaságkutató intézetek is, bár hangsúlyozzák, hogy a pénzügyi válság közepette az előrejelzések sok bizonytalansággal terhesek. A prognózisok még a jegybanki alapkamat-emelés előtt készültek.

A Pénzügyminisztérium októberi, legfrissebb előrejelzése szerint jövőre 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, míg az idei évre 1,8 százalékos növekedéssel kalkulál. Jövő évi prognózisán egyelőre a jegybanki kamatemeléas után sem változtatott.

Az Ecostat gazdaságkutató majdnem ugyanennyire, 1,3 százalékra teszi a magyar gazdaság növekedési ütemét 2009-ben, míg 2008-ra a PM-előrejelzéssel megegyező, 1,8 százalékos gazdasági növekedést becsül.

Az Ecostat-jelentés kitér arra, hogy a következő két évben rendkívül alacsonyak lesznek a növekedési ütemek, emelkedhet a munkanélküliség, és a külkereskedelmi forgalom alakulása is nehezen becsülhető meg. A jelentés azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a 2009. évi folyamatok csak alacsony megbízhatósági szinten jelezhetők előre, és a prognózis elkészítéseker feltételezték, hogy a világgazdaság éves növekedése 2008-ban 4, 2009-ben 3 százalék körüli lesz, valamint hogy az exportlehetőségeink szempontjából döntő jelentőségű német gazdaság növekedése gyakorlatilag megáll. Az Ecostat a fogyasztói árindex 3,9 százalékos emelkedését prognosztizálja.

A Kopint-Tárki legfrissebb előrejelzése szerint 1 százalék lesz jövőre a gazdasági növekedés. Az idei évre a pénzügyminisztériumi becsléstől nagyon kicsit eltérő, 1,9 százalékos növekedést várnak.

A magánfogyasztás tekintetében stagnálást várnak jövőre: prognózisuk szerint csupán 0,5 százalékkal nőhet a fogyasztás. Az ipari termelés bővülése is elmaradhat az eddigiektől: 2 százalékos növekedésre számítanak.

A fogyasztói árindex a Kopint-Tárki szerint 3,8 százalékkal emelkedik 2009-ben. A munkanélküliségi rátát 8,2 százalékra becsülik a következő évre. A bruttó államadósságnak a GDP százalékában mért nagysága 65 százalékra csökkenhet, azaz még mindig nem teljesül 60 százalékos maastrichti kritérium.

A Reuters október közepén, 16 elemző megkérdezésével végzett felmérése szerint - a PM prognózisával egybevágóan - 1,2 százalék lesz a gazdasági növekedés jövőre, amely a szeptemberi várakozásokhoz képest 1,42 százalékpontos csökkenést jelent. 2008-ra ők is 1,8 százalékos növekedést várnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását