2024. május 5. - Györgyi

25 éves az SOS-gyermekfalu

Huszonöt éve, 1983. október 29-én írta alá Budapesten az SOS-Kinderdorf International és az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Egyesülete azt a szerződést, amelynek értelmében fölépítették az első magyarországi gyermekfalut.
2008. október 27. hétfő 10:06 - Hírextra
Az SOS-gyermekfalu-mozgalom eszmei szülőatyja és elindítója az osztrák Hermann Gmeiner (1919-1986) orvos volt. Gyermekként maga is megtapasztalta az árvaságot, majd szembesülnie kellett a II. világháborúban elárvult, elhagyott gyermekek nyomorúságával. Gmeiner úgy vélte, a gyermekeknek olyan gondoskodásra van szükségük, amelyet csak családi környezetben kaphatnak meg. Barátaival együtt 1949-ben létrehozta az SOS-Gyermekfalu Egyesületet és ugyanebben az évben rakták le az első SOS-gyermekfalu alapkövét Tirolban.

Gmeiner felhagyott az orvosi hivatással, idejét haláláig teljes egészében az elhagyott gyermekeknek szentelte. Mára 132 országban 473 SOS-gyermekfalu és 1400-nál több kapcsolódó SOS-létesítmény működik, amelyekben több mint 80 ezer gyermeket és fiatalt nevelnek. Az SOS-gyermekfalu privát alapokon álló, politikai és felekezeti elkötelezettségektől mentes, az otthonukat vesztett gyermekek felkarolása céljából életre hívott szervezet.

Az SOS-létesítményekben saját családjukban önhibájukon kívül nem nevelhető, elhagyott, otthonukat vesztett, állami gondoskodás alatt álló gyerekeket nevelnek családközeli formában. A négy alapelv: az anya, a testvériség, a ház és a falu. Ez azt jelenti, hogy a szervezet által alkalmazott SOS-anya hat-nyolc gyermekkel él családi házakban.

A gyermekek szellemi, fizikai és lelki fejlődését hivatásos nevelőszülők, pedagógiai munkatársak és pszichológusok segítik. Az itt nevelkedő gyermekek a település iskoláiba járnak, bekapcsolódnak a falu vagy a város életébe. A cél, hogy a gyermekeket felkészítsék az önálló életre, s az életkezdéshez anyagi támogatást is nyújt a szervezet minden fiatalnak.

Az első magyarországi falu alapkövét egy nappal a megállapodás aláírása után, 1983. október 30-án helyezte el Hermann Gmeiner Battonyán. A gyermekfalu átadására 1986. szeptember 27-én került sor, tíz családi házban 70 árva, félárva, illetve szociálisan árva gyermeket és fiatalt nevelnek. A második SOS-gyermekfalu 1990. szeptember 15-én Kecskeméten nyitotta meg kapuit, a harmadikat 1993. október 29-én Kőszegen adták át. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Egyesületének védőszárnyai alatt jelenleg közel 270 gyermek és fiatal él. Ifjúsági lakásotthon, ahol már SOS-anya nélkül nevelkednek tovább a fiatalok, Szegeden, Sén és Lajosmizsén működik.

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Egyesülete kiemelkedően közhasznú szervezet, amely jórészt adományokból tartja fenn magát. Az egyesület 1984 óta tagja az SOS-Kinderdorf International szervezetnek, az egyes országokban működő SOS-gyermekfalu egyesületek csúcsszervének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását