2024. április 25. - Márk

Kevesebb só, kevesebb fölös kiló

A sós rágcsálnivalókat és sós ételeket kedvelő gyerekek gyakran nyúlnak a kalóriadús cukros üdítők után, ezért esetükben a sófogyasztás visszaszorításával sikeresen lehet küzdeni a fölösleges kilók ellen - állapította meg egy brit tanulmány.
2008. február 21. csütörtök 14:13 - Hírextra

A szerdán közzétett publikáció az első olyan tanulmány, amely gyermekek esetében vizsgálta a magas sófogyasztás elhízásban játszott szerepét. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a túl sós ételek miatt megszomjazó felnőttek több cukros üdítőt isznak, és a csökkent sótartalmú étrend következtében a kalóriadús italok fogyasztása is csökkent.

A só "az elhízás betegség egyik rejtett faktora" - hangsúlyozták az Amerikai Szívgyógyász Társaság Hypertension című online folyóiratában megjelent dolgozat szerzői, akik a londoni St. George Egyetem kutatócsoportjában dolgoztak.

Megállapításuk szerint a só 80 százalékban a készételekből és a rágcsálni valókból kerül az emberek szervezetébe.

A sószóró csupán a sófogyasztás 10-15 százalékáért felelős - csatlakozott kollégáik véleményéhez egy indianai orvosprofesszor, szintén az online orvosi magazinban reagálva a tanulmányra.

A brit kutatók arra is rávilágítottak, hogy a kevesebb só - kevesebb kalóriadús üdítő összefüggés orvosi szempontból azért is üdvös lehet, mert a sótlanabb étrend következtében a vérnyomás is csökken. Márpedig bizonyított tény, hogy a magas vérnyomás növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

A feldolgozott élelmiszerek sótartalmát fokozatosan kell csökkenteni, így aztán az emberek nem is veszik majd észre, hiszen a 10-20 százalékos sócsökkentés még nem fog feltűnni - javasolta a kutatás egyik vezetője.

Ha a brit gyerekek naponta csupán fél teáskanálnyi sót fogyasztanak (ami a jelenlegi átlagos adagjuk fele), az heti fél literrel kevesebb cukrozott üdítő elkortyolgatásához vezet - állapította meg a tanulmány, amely egy 1997-ben végzett felmérés adataiból indult ki. Akkor közel 1700 4-18 éves brit gyerek étkezési szokásait rögzítették egy héten át.

Nagy-Britanniában 1996-ban kormánykampány indult a sófogyasztás csökkentésére, és a kutatók szerint ez mára meg is hozta gyümölcsét: kevesebb sót esznek az angolok.

Az Egyesült Államokban is szeretnék elérni az orvosszakmai szervezetek, hogy kormányszinten szabályozzák a túl sós élelmiszerek sótartalmát, hogy ezáltal csökkenjenek a vérnyomással és szívvel kapcsolatos megbetegedések.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását