2024. április 28. - Valéria

Fidesz: sodródik a kormány oktatáspolitikája

A kormány oktatáspolitikáját továbbra is a sodródás jellemzi, mindig az adott finanszírozási helyzethez próbálják meg igazítani a rendszert, hosszú távú elképzelések nincsenek - erről Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője beszélt az V. Országo
2008. október 16. csütörtök 10:58 - Hírextra
Nincs hosszú távú elképzelése a kabinetnek többi között arról, hogy 20-30 év múlva milyen szakemberekre, vagy képzési struktúrára lehet szükség Magyarországon - közölte.
Sió László azt mondta, nehéz eldönteni, mikor jár jobban az oktatás, akkor, ha maradnak a jelenlegi költségvetési számok, vagy ha újakat terjesztenek be. Az eredeti, azóta visszavont elképzelés szerint némi többlet jutott volna 2009-ben az oktatás számára, azonban ezzel együtt hatalmas feszültségek is bekerülnének a rendszerbe.

Mint mondta, a pályakezdő pedagógusok tervezett bérpótléka jelentős bérfeszültségeket eredményez majd, ráadásul az emelés finanszírozása sem megoldott, hiszen bizonyos bérelemeknél csak négy hónapra terveznek. Így előfordulhat, ami 2002-ben a pedagógus bérek emelésénél, hogy négy hónap után az önkormányzatoknak kellett kigazdálkodniuk a szükséges forrásokat, s ez iskolabezárásokhoz, pedagógus-elbocsátásokhoz vezetett.

A normatívák tekintetében az látszik, hogy nominálisan változatlan marad a támogatás. Mivel a működési és bérkiadások emelkednek, az ideinél rosszabb helyzettel kell számolni.

Sió László a felsőoktatásban az államilag finanszírozott keretszámok befagyasztását a tandíj elleni tiltakozásra adott válaszként értékelte. Nem tisztázott az sem, hogy az alapképzésből kilépők diplomájukkal el tudnak-e helyezkedni, illetve, hogy a mesterképzésben tovább tanulóknak kell-e fizetniük és mennyit. Nem tudni azt sem, hogyan alakulnak az alapképzésből a mesterszakokra történő átlépés feltételei.

Az oktatási tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében az elhangzottakra úgy reagált: a minisztériumnak részletesen kimunkált, világos, átlátható, több egymásra épülő pillérből álló oktatási koncepciója van, az Új Tudás-Műveltség Mindenkinek program.A program a tervezés és a megvalósítás időszakában is bírta és bírja a szakma és a pedagógus szervezetek és szakszervezetek többségének egyetértését.

A kommüniké kitér arra is, hogy azok a források, amelyek az elkövetkezendő években az európai uniós támogatásokban és a költségvetésben rendelkezésre állnak, biztos alapot teremtenek a program megvalósításához.

A minisztérium szerint ezt bizonyítja, hogy 2008. október 1-jén a miniszterelnökkel a programról folytatott szakmai megbeszélésen kilenc országos, a közoktatásban érdekelt szervezet fejezte ki egyetértését és együttműködési szándékát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását