2024. április 20. - Tivadar

A kormány beelőzte az együttműködési tárgyalásokat

A kormány több kérdésben is mellőzte az egyeztetést az EU-elnökségi munkacsoporttal a felkészülésben Magyarország európai uniós elnökségére - jelentette ki Németh Zsolt (Fidesz), az ötpárti testület társelnöke a munkacsoport keddi, harmadik ülésén Budapes
2008. október 7. kedd 15:30 - Hírextra
Több olyan kérdésben is döntés született a munkacsoport legutóbbi, májusi ülése óta, amelyben a testületnek együttdöntési joga van - mondta az ellenzéki képviselő, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az ülés nyilvános részében. Ilyen döntések születtek az uniós elnökséggel összefüggő közigazgatási átalakításokkal, a 2011 első félévére eső magyar elnökség logójával és arculatával és a kiemelt témákkal kapcsolatban is - tette hozzá Németh Zsolt.

Mesterházy Attila, a munkacsoport MSZP-s társelnöke Németh Zsolt felvetésére úgy reagált: "ha valóban komolyan akarjuk venni a munkacsoport munkáját, akkor a Firtl Mátyás (KDNP) és Nógrádi Zoltán (Fidesz) képviselők nevéhez fűződő törvényjavaslatot is a munkacsoportból kellett volna indítani". A két ellenzéki képviselő júliusban nyújtott be törvényjavaslatot arról, hogy törvény szabályozza az elnökséghez fűződő feladatok finanszírozását, indítványukat azonban az illetékes szakbizottság nem támogatta, így az nem került a parlament elé.

Németh Zsolt nehezményezte azt is, hogy a munkacsoport május óta nem ülésezett. A Fidesz júliusban is kész lett volna a testület összehívására, "ez azonban a Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium kérésére nem történt meg" - mondta.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára kijelentette: a tárca készen állt a konzultációra, s fel is vette a kapcsolatot ez ügyben az Országgyűlés Hivatalával.

A nyilvános társelnöki megnyitó beszédeket követően a munkacsoport zárt ülésen folytatta munkáját. Az előzetes napirend szerint az elnökséggel összefüggő személyügyi-intézményi átalakításokkal, a magyar elnökségnek a 2009-2011-es időszak költségvetésével összefüggő kérdéseivel, a spanyol-belga-magyar elnökségi trió és a magyar elnökség legfontosabb céljaival, valamint az elnökségi hármas együttműködésével foglalkoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását