2024. április 29. - Péter

Mi másról lenne szó, mint a hatalom megtartásáról?

A kisebbségi kormányzásból adódó új helyzetről kell szólnia az MSZP szombati soron kívüli kongresszusának az MTI által megkérdezett szocialista megyei elnökök szerint. A kongresszust Gyurcsány Ferenc még szeptember 8-án kezdeményezte.
2008. október 7. kedd 18:57 - Hírextra
Az MSZP országos elnöksége kedd este dönt a kongresszusi határozati javaslat szövegtervezetéről, amelyet szerdán véglegesít a szövegszerkesztő bizottság.

A kongresszus jó lehetőséget teremt arra, hogy egyértelművé tegyük: jelenleg Magyarországon egyedül az szocialista kormánynak van programja - mondta el Botka László, az MSZP Csongrád megyei Területi Szövetségének elnöke.

Szeged polgármestere kifejtette: ez a program egyaránt segíti az ország versenyképességét, hiszen az adócsökkentéssel elsősorban a munkát terhelő adóelvonás csökken, ugyanakkor fontos alapelvként leszögezi, hogy a szocialista párt nem hajlandó a szociális juttatásokból és vívmányokból engedni.

Botka László szerint a kongresszus arra is alkalmas, hogy hangsúlyozzák: azt várják el az ellenzéki pártoktól is, hogy ne csak szlogeneket, jelszavakat fogalmazzanak meg, és jó tanácsokat osztogassanak a nemzetnek, ahogy teszi évek óta a Fidesz, hanem reális és használható alternatívát mutassanak fel.

A Bács-Kiskun megyei szocialisták egyetértenek a kongresszus összehívásával, mert 2006-ban a koalíciós kormányzás programjához adtunk felhatalmazást, de a helyzet megváltozott - mondta Vári Gyula megyei elnök. Szerinte Gyurcsány Ferencnek nincs alternatívája az MSZP-ben, a Megegyezés programja mentén, a jelenlegi miniszterelnök mellett fognak állást foglalni.
Vári Gyula hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a korábbi koalíciós partnerrel meg tudnak egyezni az adótörvények és a költségvetés elfogadásáról.

Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagszervezetei egyetértenek a párt kongresszusának összehívásával és a térség 28 küldötte egységesen támogatja, hogy a Megegyezés programot vitassa meg és fogadja el a fórum, hiszen az lesz a kisebbségi kormány programja a hátralévő ciklusban - mondta Szabados József alelnök.

A nyírségi alelnök szerint miután a liberálisok kormányból való kilépése, az új helyzet megköveteli, hogy a párt legmagasabb testületi fóruma foglaljon állást az egypárti kormányzásból adódó feladatokról.

A kongresszusnak elemeznie kell a jelenlegi helyzetet, amely szerint nem vagyunk koalícióban, és nem lehet biztosra venni a költségvetés megszavazását sem - fogalmazott Burány Ferenc, az MSZP budapesti elnöke.Szerinte el kell dönteni, hogy ebben a szituációban mit tegyen a pártelnökség és a frakció. A pénteki kongresszus Burány Sándor szerint a miniszterelnök személyéről "most nem tud szólni, ez ügyben egységes a párt: kiáll mögötte".

A Tolna megyei szervezet elnöke szerint a kisebbségi kormányzásról és annak programjáról szól majd a kongresszus.Az előző kongresszus a koalíciós kormánynak adott mandátumot, és döntött a reformprogramról, amelyet többé-kevésbé végrehajtottunk. Most kisebbségi kormányzás van, ha ezt bevállaljuk, akkor dönteni kell annak programjáról, amely a Megegyezés című program körül körvonalazódik majd - mondta Právics József.

A zalai szocialisták a koalíció felbomlása utáni helyzetről szeretnének tárgyalni a kongresszuson, kitartanak Gyurcsány Ferenc mellett, és azt szorgalmazzák, hogy legyen megegyezés az SZDSZ-szel - közölte a párt zalai elnöke.Baracskai József úgy fogalmazott: ha nem is áll újra helyre a koalíció, az ország stabilitása érdekében szükség lenne egy megállapodásra a szabad demokratákkal, hogy ne legyen veszélyben a kisebbségi kormányzás.

Az MSZP Somogy megyei elnökségének egységes véleménye, hogy időszerű a számvetés, egyetértenek a kongresszus összehívásával - közölte Kolber István, a párt megyei elnöke.
A somogyi szocialisták azt várják a kongresszustól, hogy megerősítést nyer a kormány és a frakció a gazdasági élénkítést és szociális biztonságot célként megfogalmazó Megegyezés programot illetően - tolmácsolta a megyei elnökségi ülésen megfogalmazott álláspontot Kolber István.
Ha az MSZP választmánya szükségesnek tartotta a kongresszus összehívását, akkor azt össze kellett hívni, a politikában vannak olyan kérdések, amelyek megoldásához a párt elnökségének meg kell kapnia a kongresszusi felhatalmazást - mondta Horváth András, az MSZP Fejér Megyei Szövetségének elnöke.

A rendkívüli kongresszust a miniszterelnök javasolta szeptember 8-án, azzal, hogy a testület három lehetőség közül válasszon.Az első szerint az MSZP - egyetértve a Fidesszel - támogatja a parlament feloszlatását, és az előrehozott választások kiírását. A másik: a szocialisták elfogadják Fodor Gábornak, az SZDSZ elnökének ultimátumát, és a jelenlegi helyére új kormányt állítanak. A harmadik, hogy az MSZP a jelenlegi kabinetet támogatva megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához, és végrehajtja azt.

Az MSZP elnöksége utóbb úgy döntött, hogy a liberálisokkal való tárgyalásokat követően, annak eredményeiről soronkívüli kongresszus foglaljon állást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását