2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Illés Zoltán szerint le kell mondania a gönyüi erőmű vezetőjének

Lemondásra szólítja fel Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét, mert a szakhatóság hozzájárult egy óriási erőmű-beruházáshoz Gönyű közelében, természetvédelmi terü
2008. október 15. szerda 06:50 - Hírextra
A szerdai lapszámban megjelent cikk szerint az unióban elsőbbséget élvez a természetvédelem, ezért tartja elképesztőnek a Fidesz környezetpolitikusa, hogy nálunk a Natura 2000-es természetvédelmi területen építkezhet egy német cég. "Mindezt azzal tetézték, hogy az engedélyeket - szabálytalanul - nem az egész beruházási területre kérték meg, hanem szétszabdalták kisebb területekre" - indokolta a Fidesz környezetpolitikusa álláspontját.

"A hatósági munka megcsúfolása, hogy miközben a törvények szerint nem adhattak volna ki részengedélyeket, mégis megtették" - mondta Illés Zoltán, aki a felügyelőség több, az ügyben érintett alkalmazottját is menesztené.

A lap emlékeztet arra, hogy a német tulajdonú E.ON elbontott egy egész Duna-szigetet a Szigetközben, mert a cég a folyó partjára, építi fel legújabb, 800 megawattos, kombinált ciklusú villamos erőművét. A gönyűi szigetvilág szigorúan védett Natura 2000-es területen fekszik, ezért a Duna Kör már korábban bíróságon támadta meg az engedélyező környezetvédelmi felügyelőséget, és az Európai Bizottsághoz is fordultak az ügyben.

Andics József, a Duna Kör elnökségi tagja a lapnak elmondta: az E.ON az egyeztető megbeszéléseken látványosan kilendítette a holtpontról az ügyet. Ma már belátja, nem volt minden tökéletes a beruházás előkészítése során, sőt azt is elismeri, hogy kár érte a Natura 2000-es területet.

"A szétrombolt természeti értékeket már nem tudjuk helyreállítani, de ha jól együtt tudunk működni a beruházóval, akkor legalább azt megakadályozhatjuk, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset" - tette hozzá a környezetvédő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását