2024. május 9. - Gergely

Nem használtak CR-gázt az oszlatásnál

Úgynevezett CS-gázt tartalmaztak a szeptember 20-án Budapesten, a Szabadság téren tömegoszlatáshoz használt könnygázgránátok - közölte a Készenléti Rendőrség sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.
2008. szeptember 26. péntek 15:14 - Hírextra
Szerdán tette közzé honlapján a rendőrség, hogy Skat Shell típusú és CS-hatóanyaggal szerelt univerzális könnygázgránátot használt a tömegoszlatáshoz. Lukács Anita, a Készenléti Rendőrség sajtószóvivője megerősítette: mindkét típus hatóanyaga CS-gáz. Az erősebb, úgynevezett CR-gázt a magyar rendőrség nem használja - hangsúlyozta a szóvivő.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezető elnöke, Gaudi-Nagy Tamás csütörtökön azt mondta: elképzelhető, hogy a rendőrség CR-gázt alkalmazott.

A rendészeti miniszter 2008. január 1-jén hatályba lépett rendelete két könnygázgránát alkalmazását engedi meg: a Skat Shall és a CS-hatóanyaggal szerelt, univerzális típust. A megengedett kényszerítő eszközök között vannak továbbá a kapszaicinoid tartalmú aeroszolok, folyadékok.

A CS-gáz (orto-klorobenzidilén-malononitril) a könnygázgránátok legelterjedtebb alapanyaga - mondta az MTI érdeklődésére Bordás Imre, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet főigazgatója. Ez egy vízben nehezen oldódó anyag, de szappannal el lehet távolítani a bőrről - mondta a szakember.

A tünetek között megemlítette, hogy belélegezve köhögés, szédülés, fejfájás, nehéz légzés és hányás léphet fel, ritkán eszméletvesztést okozhat. A légszomj és a köhögés érzékeny embereknél akár hetekig fennmaradhat. A CS-gáz legkisebb, hatást elérő koncentrációja 0,0004 milligramm, a maximálisan elviselhető pedig 2-5 milligramm köbméterenként - emelte ki.

A CR-gáz (dibenzo-xazepin) halványsárga, borsszagú anyag - ismertette Bordás Imre. Propilénnel, glikollal és vízzel vegyítik. Tünetei: égő érzés és fájdalom a torokban, nyugtalanság, orrnyálkahártya-gyulladás, enyhe mozgászavar. Jellemzője, hogy a tünetek hirtelen jelennek meg és ugyanúgy múlnak is el, a már irritációt eredményező koncentrációja 0,0025 százalék. A CR-gáz hatszor-tízszer erősebb a CS-nél - foglalta össze az intézet főigazgatója. "Zárt térben a felsorolt tünetek sokkal súlyosabbak, de a gáz halált nem okoz. A tünetek azonban órákkal később visszatérhetnek" - fogalmazott.

A CS-gáznál ugyancsak hatékonyabb az oleoreszin-kapszikum hatóanyagot tartalmazó, paprikaspray-ként ismert anyag. Ez tíz százalék oleoreszin-kapszikumot, 35 százalék etil-alkoholt, 5 százalék propilén-glikolt, 50 százalék desztillált vizet tartalmaz, a hajtóanyaga pedig nitrogén. Orrban, szájban, szemben erős fájdalmat okoz.

Bordás Imre hozzátette: a könnygázok maradandó károsodással nem járnak. Ha azonban valaki nagy mennyiségben és nagyon közelről szippantja be őket, akár lélegeztető gépre is szükség lehet a tüdő normális működésének helyreállításához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását