2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tömegoszlatás

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) szerint kétségbe vonható a szeptember 20-án Budapesten, a Szabadság téren történt tömegoszlatás jogszerűsége.
2008. szeptember 25. csütörtök 18:27 - Hírextra
Erről Gaudi-Nagy Tamás, az NJSZ ügyvezető elnöke beszélt a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.Gaudi-Nagy bejelentette: a jogvédő szolgálat írásban kért tájékoztatást Bencze József országos rendőrfőkapitánytól a tömegoszlatással kapcsolatban. A szervezet többek között arra vár választ: a rendőrség használta-e a CR-gázt, amely ismereteik szerint „hatszor-tízszer erősebb, mint az eddig használt CS-gáz”.

Gaudi-Nagy hozzátette: vannak arra utaló jelek, hogy a CS-gáznál erősebb vegyi anyagot vetettek be, ami akár lehetett CR-gáz is. Az ügyvezető elnök szerint minderről az anyagkiadási naplók a hiteles források. A jogvédő szolgálat azt várja, hogy ezt a rendőrség nyilvánosságra hozza.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán honlapján közölte: engedélyezett, a rendőrségnél rendszeresített, 40 milliméteres Skat Shell CS könnygázgránátot és CS hatóanyaggal szerelt univerzális könnygázgránátot (UKG-200) használtak.

A jogvédő szolgálat ügyvezetője beszámolt arról is: megítélésük szerint több ponton kétségbe vonható a tömegoszlatás jogszerűsége. Nem észlelték, hogy felszólították volna a tüntetőket a helyszín elhagyására, nem tartották be a fokozatosság elvét a tömegoszlatásánál, és nem biztosítottak elvonulási utat.

„Észlelésünk szerint a rendőrség azonnal könnygázt vetett be” - fogalmazott. Megjegyezte: nem indokolta semmi, hogy a tüntetés békés résztvevőivel szemben is tömegoszlatást alkalmazzanak. Elfogadhatatlan továbbá, hogy ugyancsak békés embereket szorítottak be a Hazatérés templomába, őket és az istentiszteleten résztvevőket a helyszín elhagyására szólították fel, az épület lépcsőjén zsúfolódókat pedig paprika spray-vel fújták le - hangsúlyozta Gaudi-Nagy Tamás.
Közölte: a szervezet a lelkiismereti és vallásszabadság, a gyülekezési szabadság megsértése miatt szeptember 21-én, hivatali visszaélés miatt pedig csütörtökön tett feljelentést a BRFK-nál. Ezen túlmenően a jogvédő szolgálat közigazgatási pert helyezett kilátásba annak megállapítására: a tüntetést jogellenesen oszlatták-e fel.

A Wikipedia nevű internetes lexikon szerint "a CS-gáz: orto-klorobenzilidén-malononitril. Igen irritáló anyag, amely a nyálkahártyával kapcsolatba lépve erős könnyezést és köhögést vált ki, valamint megemeli a vérnyomást és a pulzust". Ugyanez a tudástár a CR-gázról (dibenzo-xazepin) azt közli, hogy a CS-gáznál jóval irritálóbb kristályos anyag, szaga a borshoz hasonlatos.

Mint írják: "erős bőrfájdalmat (különösen nedves bőrfelületen), köhögést, kapkodó légzést, ideiglenes vakságot okoz, és ezek együttes hatása miatt erős pánik uralkodik el a célponton. Zárt térben használva rövid idő alatt halálos dózist lehet belőle belélegezni. A CR-nek kitett bőrfelületen súlyos fájdalom jelentkezhet még akár két nap múlva is, ha vízzel érintkezik. Használata a legtöbb nyugati országban tiltott."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását