2024. május 9. - Gergely

A templom sértetlen maradt

A rendőrök nem fújtak könnygázt a Hazatérés templomába beszorított tüntetőkre a múlt szombati fővárosi utcai zavargásokon - ez állapítható meg arról a vágott felvételről, amelyet a rendőrség honlapján tett közzé csütörtökön.
2008. szeptember 25. csütörtök 21:40 - Hírextra
A felvétel tanúsága szerint a Hazatérés templomának bejáratánál a rendőrök sorfalat állnak, a református templomba szorított tüntetők pedig farkasszemet néznek a rohamrendőrökkel. A mintegy két perc hosszúságú vágott felvételen nem látszik olyan mozzanat, hogy a rendőrök könnygázt fújnának a tüntetőkre.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezető elnöke erre reagálva az MTI-nek azt mondta, hogy saját felvételein, amelyeket csütörtöki sajtótájékoztatóján be is mutatott, egyértelműen látszik, amikor a rendőrök könnygázt fújnak a templomban lévő tüntetők közé.

Gaudi-Nagy Tamás korábbi, sajtótájékoztatóján bejelentette: a jogvédő szolgálat írásban kért tájékoztatást Bencze József országos rendőrfőkapitánytól a tömegoszlatással kapcsolatban, mert álláspontjuk szerint kétségbe vonható a szeptember 20-án Budapesten, a Szabadság téren történt tömegoszlatás jogszerűsége. A szervezet többek között arra vár választ: a rendőrség használta-e a CR-gázt, amely ismereteik szerint "hatszor-tízszer erősebb, mint az eddig használt CS-gáz".

Hozzátette: vannak arra utaló jelek, hogy a CS-gáznál erősebb vegyi anyagot vetettek be, ami akár lehetett CR-gáz is. Az ügyvezető elnök szerint minderről az anyagkiadási naplók a hiteles források. A jogvédő szolgálat azt várja, hogy ezt a rendőrség nyilvánosságra hozza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását