2024. május 5. - Györgyi

Tagore-megemlékezés

A Nobel-díjas indiai költő, Rabindranath Tagore balatonfüredi szobránál koszorút helyezett el Anand Sharma, az Indiai Köztársaság külügyi államminisztere és Bóka István, a város polgármestere csütörtökön. Az indiai miniszter ezután fát ültetett a Tagore s
2008. szeptember 11. csütörtök 16:34 - Hírextra
Anand Sharma az indiai kormány nevében üdvözölte a jelenlévőket, a Balatonfüreden élőket, s beszédében azt hangsúlyozta, hogy hazája nagy költőjének, Rabindranath Tagorénak a nevét Nehruval és Gandhival együtt kell említeni. Tagore a "békesség és a megértés filozófiáját" hirdette - hangsúlyozta az államminiszter, rámutatva: a Tagore által Sántinikétanban alapított egyetem számos magyar tudóst, művészt vonzott Indiába.

A külügyi államminiszter emlékeztetett arra, hogy Mahatma Gandhi éppen 102 évvel ezelőtt, 1906. szeptember 11-én mondta el Dél-Afrikában, Johannesburgban híres üzenetét a világbékéről. Gandhi és Tagore hitt az emberiségben, a békében, az erőszakmentességben, s "üzenetük Ázsiát és Európát összefonta" - tette hozzá Anand Sharma. Rámutatott: Tagorét Indiában úgy is emlegetik, mint "Nagy Mester, Nagy Tanító".

Tagore példájából kiindulva remélhetően a jövő generációi is azt az üzenetet veszik, hogy fontos a világot jobb hellyé tenni, s hogy fontos a béke - hangsúlyozta India külügyi államminisztere, majd közölte: egymillió forintot ajándékoz Balatonfüred kulturális életének támogatására.

Bóka István az adományt megköszönve hangsúlyozta: az indiai és a magyar kapcsolatok rendkívül fontosak a város életében, s nagy jelentősége van annak, hogy 1926 november 8-án Rabindranath Tagore - aki gyógykezelésen tartózkodott a szívkórházban - fát ültetett a füredi sétányon.

Hagyományunk, kultúránk meghatározó része ez a faültetés, amelyet később még sok-sok faültetés követett - mondta a polgármester. Megjegyezte: Anand Sharma a 19. indiai közjogi méltóság, aki Balatonfüreden, a Tagore sétányon fát ültetett.

Ápoljuk a nagy Nobel-díjas indiai költő emlékét, s hamarosan megkezdődik a teljes liget felújítása - közölte a polgármester.

A faültetést követően Anand Sharma ezt írta Balatonfüred emlékkönyvébe: "Tagore megörökítette India lelkét és multikulturális tradícióit. Az indiai emberek nevében szeretném lejegyezni a balatonfürediek és Magyarország iránt érzett mélységes tiszteletünket és hálánkat, amiért hozzájárultak a nagy indiai költő életművének és emlékének életben tartásához."

India külügyi államminisztere ezt követően felkereste a szívkórházban a Tagore-emlékszobát: az Indiában költőként, festőként, zeneszerzőként és tudós tanárként egyaránt nagyrabecsült Tagorét 1926 novemberében gyógykezelték Balatonfüreden, ahová Korányi Sándornak, a híres belgyógyász professzornak a kísértében érkezett Bécsből. Tagore 1913-ban - 52 éves korában - kapott irodalmi Nobel-díjat.

Tagore nagyon megkedvelte Füredet; fát ültetett a Balaton-parton, verset írt Füredről és a fáról, az emlékszobában pedig számos vízparti fényképfelvétel látható a nagy költőről bengáli és angol nyelven írt, bekeretezett verskéziratai mellett. Tagorénak 1956-ban szobrot állítottak a vízparti ligetben lévő fájánál, 1957-ben pedig róla nevezték el a parti sétányt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását