2024. május 5. - Györgyi

Páneurópai megemlékezés

A Páneurópai Piknik és a magyar-osztrák határnyitás 19. évfordulójáról emlékeztek meg németek és magyarok, egykori szervezők és a rendszerváltás után született fiatalok kedden Sopron környékén, az egykori események színhelyén.
2008. augusztus 19. kedd 20:24 - Hírextra
Az emlékhelyen politikusok méltatták a 19 évvel ezelőtti eseményeket, amikor Sopronpusztánál több száz keletnémet jutott át a vasfüggönyön túlra, a magyar-osztrák határ menti szögesdrót ideiglenesen megnyitott kapuján át.

Az MDF és az Antall József Alapítvány által szervezett kerékpáros emléktúra résztvevői Ausztriát érintve 30 kilométer megtétele után érkeztek a sopronpusztai emlékhelyhez a délutáni koszorúzásra. Az emléktúrán részt vevő Dávid Ibolya, az MDF elnöke a 19 évvel ezelőtti események jelentőségéről az MTI-nek elmondta: a piknik történelmi fordulópontot jelentett, ezért köszönet illeti az egykori szervezőket, a debreceni MDF-et és a soproniakat.

Az emlékezés fontosságáról szólva az ellenzéki politikus rámutatott: ez kötelesség. Mindenkit emlékeztetni kell arra, hogy soha többet nem akarunk szögesdrót mögött élni - hangsúlyozta.

Dávid Ibolya kijelentette: 19 évvel ezelőtt ezen a helyen indult meg a közép-európai szocializmus és kommunizmus lebontása, ott kapta agóniájáról az első bizonyítványt a kommunizmus, és Sopronpusztánál nyílt meg a lehetőség egy békés, demokratikus átmenet elindítására.

Firtl Mátyás, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszédében hangsúlyozta: az évfordulón jó lenne végre az egykori szervezők által meghirdetett célok és eszmék beteljesedését ünnepelni.

"Azt kellene ünnepelnünk, hogy az akkoriban erősödő tartásunk mára már egy méltóságteljes egységes nemzet tartása" - mondta.

Firtl Mátyás úgy vélekedett: a változások ellenére jóval nehezebben omlanak le a diktatúra évtizedeiben kialakított vasfüggönyök és falak a fejekben, mint a fizikaiak.

Rainer York, a német parlament, a Bundestag CDU-CSU frakciója képviseletében szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta: civil kurázsi eredménye volt a Páneurópai Piknik, a polgárok civil kurázsija tette lehetővé, hogy több száz NDK-s polgár a szabad világba jutott.

Ivanics Ferenc, a Páneurópai Piknik ,89 Alapítvány kuratóriumi tagja hangoztatta: Sopronpuszta azon kevés helyek egyike, ahol népek közösen tudják ünnepelni sikerüket. Ezért hangzik fel minden alkalommal a magyar és a német Himnusz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását