2024. május 17. - Paszkál

A kormányhoz fordult a Kisebbségi Kerekasztal

Nyílt levélben fordult a II. Kisebbségi Kerekasztal a kormányhoz, hogy alakítsa ki álláspontját a kisebbségek parlamenti képviseletéről, dolgozza ki törvényjavaslatát, amit legkésőbb jövő tavaszig terjesszen is be az Országgyűlésnek.
2008. szeptember 5. péntek 14:16 - Hírextra
A kisebbségi ombudsman által életre hívott és egy évvel ezelőtt alakult egyeztető fórum, amelynek a 13 nemzeti és etnikai kisebbség önkormányzat vezetője a tagja, azért fordult a kormányhoz, mert az általuk egyhangúlag elfogadott koncepciót már idén február 5-én átadták a kisebbségi ügyekért felelős szakállamtitkárnak, a kormány mégsem tett egyetlen lépést sem a nemzetiségek parlamenti képviseletének megteremtésére vonatkozóan.

A II. Kisebbségi Kerekasztal nyílt levelében, melyet a kisebbségek szószólója, Kállai Ernő ombudsman pénteken juttatott el az MTI-nek, úgy fogalmaz: "a kisebbségek parlamenti képviseletéről szóló törvény megalkotása nem a részükre juttatott kiváltság, hanem az Alkotmány rendelkezéseiből eredő kötelezettség".

Hozzátették: az Országgyűlés 2000 novembere, a Választási Rendszer Reformját Előkészítő eseti bizottság jelentésének benyújtása óta érdemben semmit nem tett a fennálló mulasztásos alkotmánysértés orvoslása érdekében, és kormányzati szinten sem készült olyan koncepció, amelynek alapján meg lehetne kezdeni a törvény kidolgozásához, megalkotásához szükséges politikai egyeztetéseket.

Arra kérik a kormányt, hogy az általuk kidolgozott koncepció figyelembevételével kezdje meg a kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló törvényjavaslat kidolgozását és egyeztetését a politikai döntéshozókkal, ugyanis ahhoz, hogy a kisebbségi jelöltek indulhassanak az országgyűlési képviselők következő, 2010-ben esedékes általános választásán, a törvényjavaslatot legkésőbb az Országgyűlés 2009. évi tavaszi ülésszakán napirendre kell tűzni.
A kisebbségek által elkészített és a Miniszterelnöki Hivatalnak idén februárban átadott javaslat a jelöltállítás, a választási eljárás és a szavazás menetét is szabályozza.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman emlékeztetett: a parlament több mint másfél évtizede fennálló mulasztásos alkotmánysértést követ el, ami miatt a kisebbségi közösségek nem tudnak intézményesített módon részt venni a törvényhozás munkájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását