2024. április 28. - Valéria

Ombudsman: a fogvatartottak jogairól

Közvetlen veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak élethez és emberi méltósághoz fűződő alkotmányos jogai az ombudsman szerint; Szabó Máté ezért több minisztertől is lépéseket vár a helyzet javítása érdekében - közölte az MTI-vel szerdán.
2008. szeptember 3. szerda 14:53 - Hírextra
Az országgyűlési biztos azután rendelt el hivatalból vizsgálatot, hogy 2007 októberében a tököli büntetés-végrehajtási intézetben egy fiatalkorú elítéltet megöltek a zárkatársai. A büntetés végrehajtásához ugyanis nem tartozik hozzá a fogvatartottak egymással szembeni agressziója, azt az államnak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia.

"Az ombudsman arra a következtetésre jutott, hogy Tökölön és Szirmabesenyőn a fiatalkorú fogvatartottak elhelyezése közvetlenül veszélyezteti az élethez és az emberi méltósághoz, az állami védelemhez és gondoskodáshoz való, a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz szükséges alkotmányos jogaikat. A biztos ezért az igazságügyi és rendészeti minisztertől konkrét intézkedési tervet kért" - tartalmazza Szabó Máté közleménye.

Statisztikai adatok szerint a fogvatartottak közötti egyre növekvő számú súlyos, erőszakos cselekményeket elsősorban Tökölön és Szirmabesenyőn követték el, a korszerű, vagy jó állapotban lévő intézetekben, Pécsen és Kecskeméten nem történt ilyen eset.

A fogvatartottak ott fordulnak egymás ellen, ahol a zárkák túlzsúfoltak, "lerombolt állapotban" vannak, kevés és túlterhelt a személyzet. Tökölön például mindössze két pszichológus foglalkozik hétszáz fogvatartottal.

Az ombudsman a helyszíni vizsgálat tapasztalatai alapján megállapította, hogy kis létszámú intézetben, egy-két-három fős zárkában biztosítható a fiatalkorú fogvatartottak speciális jogainak érvényesülése.

A megyei úgynevezett "előzetesházakban" még rosszabb a helyzet. Az előzetes letartóztatás végrehajtására szolgáló intézetekben nagy a zsúfoltság, Pécsen egy egyszemélyes zárkában, két háromemeletes ágyon hat embert helyeztek el.

Az ombudsman megállapította, hogy az előzetesházak átlagosan 200 százalékos "kihasználtsága" embertelen, megalázó bánásmódot jelent.Sokkal kedvezőbbek az állapotok az előzetes letartóztatásban lévő fiatalokat is fogadó javítóintézetekben, bár a Legfőbb Ügyészség egy tavalyi megállapítása szerint a létszámproblémák miatt szükség volna egy újabb intézet megnyitására.

Az ombudsman álláspontja szerint csak a legsúlyosabb esetekben indokolt, hogy előzetes letartóztatásra büntetés-végrehajtási intézetet jelöljenek ki, ezért a szociális és munkaügyi miniszternek újabb javítóintézet létrehozását ajánlotta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását