2024. március 29. - Auguszta

Melegfesztivál, plakát, ombudsman

Sérelmek érhetik a melegfesztivál plakátján szereplő gyermekeket - olvasható az ombudsman vizsgálatáról szóló közleményben, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.
2008. augusztus 25. hétfő 15:30 - Hírextra
Az országgyűlési biztos szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy "a reklámozott fesztivál megítélése kétséges, és a gyermekek korukból adódóan nem képesek önálló vélemény kialakítására szexuális szokásokkal, identitással kapcsolatos kérdésekben, legfeljebb a környezetük, elsősorban családjuk által képviselt értékeket közvetíthetik - valószínűleg úgy, hogy az +alapkérdést+ sem értik".

"Ez a megállapítás nem csupán az érintettekre, hanem a környezetükben lévő gyermekekre is igaz, így elképzelhető, hogy a plakátokon szereplő gyermekeket sérelmek érik, például iskolatársaik részéről" - tette hozzá.

Az ombudsman annak kapcsán vizsgálódott, hogy a 13. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivál elnevezésű rendezvényt népszerűsítő plakátok egyikén kiskorú gyerekek jelentek meg.

Állásfoglalásában kiemelte, hogy a gyerek képmásának felvétele és plakátokon való szerepeltetése adatkezelés, ehhez kiskorú esetében a törvényes képviselő, a felügyeleti jogot gyakorló szülő adhatja meg a hozzájárulást.

A kiskorúak nyilvános szerepeltetésével kapcsolatban az adatvédelmi biztos már több esetben állást foglalt, rámutatva arra: szülő nem képviselheti gyermekét olyan ügyben, amelyben ő maga a gyermekkel szemben ellenérdekű félként szerepel, ilyen esetben a gyámhatóság közreműködésére és gyermekvédelmi szakemberek bevonására van szükség.

"Tekintettel azonban arra, hogy a plakátokat csak korlátozottan terjesztették, illetve gondoskodtak azok visszavonásáról is, az adatkezelés megszűnt" - áll a közleményben.

Az országgyűlési biztos felhívta a plakátokat készítő ügynökség figyelmét arra, hogy kiskorúak szerepeltetése esetén a jövőben fokozottan ügyeljen a gyermekek jogaira és érdekeire.
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: megnyugvással fogadta az ombudsmannak a melegfesztivál idei plakátjával kapcsolatos jogi állásfoglalását.

"A KDNP már a plakát nyilvánosságra kerülésekor kifejtette álláspontját, ami egyezik az ombudsman mostani véleményével, és a gyermekek védelmét tartja elsődlegesnek" - fogalmazott Rétvári Bence, a párt parlamenti képviselője.

Mint írta, bíznak abban, hogy a szervezők a jövőben nagyobb önmérsékletet tanúsítanak és jobban figyelnek a többségi társadalom érzékenységére, valamint a fennálló jogrendre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását