2024. május 13. - Szervác, Imola

Gyurcsány Ferenc a szakértői kormányról

Gyurcsány Ferenc szerint a szakértői kormány részletek nélküli igénylésének két jelentése van. Az egyik az, hogy aki ezt igényli, beismeri, nincs többsége, a másik, hogy a szakértői kormány önmagában semmi más, mint alternatíva nélküli elutasítása a jelen
2008. szeptember 4. csütörtök 17:44 - Hírextra
A miniszterelnök kitért arra, hogy amikor 2006 tavaszán, a parlamenti választás első fordulóját követően nagyjából világos volt, a Fidesz nem nyerhet, akkor a párt elnöke, Orbán Viktor egy szakértői kormány javaslatával próbált meg szabadulni szorult helyzetéből. "Több jelöltje is volt, de a kísérlet természetesen megbukott" - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

Felidézte azt is, hogy amikor a Fidesz 2006 őszétől "a támadásra elég erősnek érezte magát, de a kormányzásra, egy előrehozott választás megnyerésére nem", újra szakértői kormányt javasolt.

Mint írta, bár most az SZDSZ elnöke javasol szakértői kormányt, a gondolat az elmúlt időszakban Orbán érvelésében is újra felbukkant. "Mégpedig úgy, hogy nem kíván közvetlen felelősséget vállalni azért, amit kormányra kerüléskor tenne, ezért egy pár évre úgymond szakértői kormányt nevezne ki, pontosabban engedne maga elé, hogy az elvégezze a nehéz munkát" - olvasható a miniszterelnök blogjában.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország parlamentáris demokrácia, akkor születik törvény, ha a parlamenti többség azt megszavazza. Hozzátette: bármilyen kormány megalakulásának előfeltétele, hogy a többség egyetértsen a kormány programjával. Olyannyira, hogy a parlament nem a miniszterelnökről szavaz, hanem a kormányfő által beterjesztett programról. Ha a programmal egyetért, akkor az erről szóló szavazással megválasztotta a miniszterelnököt - emlékeztetett.

"A Magyar Szocialista Párt nem adhat biankó csekket, tudnunk kell, ki mire kívánná felhasználni a kormányzati hatalmat. Nem mondhatjuk, hogy rendben van, barátunk, legyél te a miniszterelnök, és tegyél, amit akarsz, bármit teszel, mi majd arra szavazunk, amit te mondasz" - fogalmazott a kormányfő.

Kifejtette: a Megegyezés arról szól, hogy szerinte mit kell tenni. Előterjesztését Gyurcsány Ferenc jó kompromisszumot tartalmazó javaslatnak tartja, bár "lehet, hogy valakinek van ennél jobb".

Ám meg kell mondani azt is, mi az, ami ennél jobb. Aki csak annyit mond, hogy szakértői kormány kell, de nem mondja meg, hogyan nézne ki, mit csinálna, az lényegében mindössze annyit mond, ne a jelenlegi kormány legyen, és beismeri, hogy neki magának egyébként nincs kormányzóképes többsége" - áll a kormányfő blogjában.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, a szakértői kormány részletek nélküli igénylésének tehát összesen két jelentése van.

"Az első jelentés, hogy aki ezt igényli, beismeri, hogy nincs többsége. A második, hogy annyit tud összesen állítani, hogy a mostani kormány ne maradjon hivatalban, azt viszont nem tudja megmondani, milyen lenne az új kormány, amihez többséget lehet szervezni. Azaz a szakértői kormány önmagában semmi más, mint alternatíva nélküli elutasítása a jelenleginek. Ez lehet politikai érdek. Én nem állítom, hogy ez jó vagy rossz politika, csak megpróbálom felfejteni, hogy az igény mögött milyen érdekek vannak" - vélekedett.

A kormányfő internetes naplójában arról is írt, hogy politikája tartalmát tekintve az SZDSZ fő ellenfele nem az MSZP, hanem a Fidesz, amelyik minden reformtörekvést, minden egyensúly-javító kezdeményezést élesen elutasított, mi több, politikai mozgalmat kezdeményezett ezen intézkedések ellen.

"Na most akkor mi is az a szakértői program, ami jó a Fidesznek és az SZDSZ-nek is? Nem állítom, hogy nincs ilyen, csak nem tudok róla, hogy lenne. Meg kellene ismernünk" - közölte.

Gyurcsány Ferenc megismételte korábbi véleményét, amely szerint a tartalomról kell elkezdeniük tárgyalni.

"Persze, ha valakinek van javaslata egy másik kormányra, azt is meg kell hallgatni. Ez a dolgunk, ettől nem kell megijedni. Aztán majd mindenki eldönti, a Magyar Szocialista Párt is, hogyan viszonyul ezekhez a javaslatokhoz" - olvasható a blogban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását