2024. május 6. - Ivett, Frida

Termékenyek a mutánsok

A globális élelmiszer- és energiaválságra is felkészülve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) négynapos konferenciát kezdett kedden Bécsben arról, hogyan használható fel a sugárzás a növények terméshozamának és ellenállóképességének növelése érdekében
2008. augusztus 12. kedd 23:00 - Hírextra
A nemzetközi konferencia mintegy hatszáz résztvevője a növényeknél alkalmazott úgynevezett indukált mutációval foglalkozik. A természetben folyamatosan zajló spontán mutáción túl az ember fizikai és kémiai eszközökkel is kiválthat változást, mutációt egy növény génállományában. A fizikai módszerek között már nyolcvan éve ismert a röntgensugárzás mutációt okozó hatása is.

Genetikai állományuk szelektív módosításával a növényeket az éghajlat változásaihoz is alkalmazkodóvá tehetik. 170 növényfaj (gabonafélék, pillangósok, gumós növények) mintegy háromezer mutáns változata található meg a világ hatvan országában a NAÜ és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatbázisa szerint.

A génmérnökséggel ellentétben az indukált mutáció nem visz be idegen génszakaszt a növényekbe - mondta Pierre Lagoda, a NAÜ növénytermesztési és genetikai vezetője az újságíróknak. A spontán mutáció az evolúció hajtóereje, de míg a természetben egy-egy kedvező mutáció felbukkanása akár évmilliókig is eltarthat, addig az indukált mutációval a változás gyorsan véghezvihető a növényben. Lagoda szerint a sugárzásnak nem marad nyoma a növényben, az alkalmazott technika a természetet másolja.

A rendezvényen Werner Burkart, a NAÜ általános igazgatóhelyettese néhány sikertörténetet idézett föl az indukált mutációval létrehozott növényekkel kapcsolatban. Az árpa mutáns változatait akár ötezer méteres magasságig tudják termeszteni Peruban, ezzel 1978 és 2002 között 52 százalékos hozamnövekedést értek el. Kenyában a búza egyik módosított változata szárazságtűrőnek bizonyult, Vietnámban pedig egy új rizsfajta megtermett a Mekong-delta sós vidékén is.

Burkart úgy véli, az indukált mutáció veszélytelen, olcsó technológia, amely választ adhat a mezőgazdaság jelenlegi kihívásaira.

Lagoda elmondta, hogy bár az eljárás nem oldja meg önmagában a globális élelem- és energiaválságot, de jól használható technika a rendelkezésre álló eszköztárban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását