2024. április 17. - Rudolf

Sms a kiszáradó muskátlitól

Automata szárazság-monitorozó rendszert fejlesztett ki egy texasi cég; az idei termesztési évben már használhatják is a gazdálkodók.
2008. május 12. hétfő 09:57 - Hírextra
A rendszer lényege, hogy az öntözött földeken elemes infravörös hőmérőket helyeznek ki, amelyek nyomon követik a levelek hőmérsékletét, az információt pedig továbbítják egy számítógépes bázis felé. Erre a bázisra csatlakoztatható egy mobiltelefon-modem, amelynek segítségével az adatok személyi számítógépre menthetők. A modem az adatokat sms-ben is meg tudja küldeni a gazdálkodó mobiltelefonjára - olvasható a ScienceDaily internetes portálon.

Az ötlet alapja, hogy minden növénynél van egy hőmérséklet-tartomány, amelyben az leginkább szeret növekedni. Ha a levél hőmérséklete hosszú távon meghaladja ennek a tartománynak a felső küszöbértékét, az azt jelenti, hogy vízre van szüksége - egyrészt azért, hogy lehűljön, másrészt, hogy csillapítsa szomját.

A gazdálkodó maga választhatja ki, milyen idő-hőmérséklet küszöbértéknél szeretne figyelmeztetést kapni, és ezt az értéket bármikor meg is változtathatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását