2024. április 24. - György

A legbizarabb dolog, amit 2008-ban csinálhatsz

Ha esetleg Magyarországon nem a bálnák megmentését érzed a legégetőbb környezetvédelmi problémának, vagy éppenséggel csak a szürke beton látványa szomorít el nap mint nap, akkor csapj fel gerillakertésznek! Június 4-éig még jelentkezhetsz.
2008. május 28. szerda 15:50 - Pálfi Rita
 „Virágok közt veled lenni,
Tudom, szép volna, kedvesem”
Virág sincsen, te sem vagy már,
Miért hagytuk, hogy így legyen?
Illés: Miért hagytuk, hogy így legyen?
 
József Attila: Kertész leszek
Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton -
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.
A Zöld Vadműveletet a - környezetvédelmet kiemelt témaként kezelő - Hegyalja Fesztivál kezdeményezte és finanszírozta. A lényege, hogy elszánt és virágkedvelő csapatok kiszemelnek környékükön egy olyan területet, amire ráférne némi élő dekoráció, és az éjszaka leple alatt virágokkal népesítik be. Ez egy nem túl bonyolult és nem is borzasztóan időigényes művelet, azonban a leglehangolóbb környéket is fel tudja dobni. És ha már a közhelyeknél tartunk, aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.

Vissza természethez!

A gerillakertészet nem magyar találmány, sőt talán kevesen gondolnák, hogy a közterületen engedély nélküli kertészkedés gyökerei egészen a XVII. századig nyúlnak vissza. A modern kori hagyományteremtés Liz Christy és Green Guerrila nevű csapatához köthető: ők 1973-ban egy gazdátlan telket varázsoltak át gyönyörű kertté (ezt a mai napig önkéntesek gondozzák). De több könyv is íródott már a témáról, ezek közül a legfrissebb Richard Reynolds On Guerrilla Gardening - A Handbook for Gardening Without Boundaries (A Gerillakertészetről - Kertészet határok nélkül kézikönyv) című munkája. Fontos alapgondolat, hogy akár egyetlenegy környezettudatos egyén is sokat tehet, akár kevés pénzből is közös környezetünk jobbá és szebbé tételéért. Ilyen szempontból a kertészkedés már a politikai gesztus témakörébe is beletartozhat. Aki kíváncsi arra, hogy ez miként folyik a nagyvilágban a www.guerrillagardening.org oldalon találhat további részleteket, sikeres akciókkal illusztrálva.

Ha valaki ezek alapján még nem tudná elképzelni, hogy mégis mit jelent ez a gyakorlatban: a fővárosban tavaly például egyetlen éjszaka alatt teleültették virággal a Margit hidat (pontosabban annak villanyoszlopait). De nemcsak Budapesten jártak a kertész-kommandók: Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza utcái is újabb virágkoszorúval köszönthették a hajnalt. A zöldtámadás különböző területeket érintett; kopár szökőkút, a temető fala, világháborús emlékmű, de buszmegálló melletti területek is színesebben (vagy legalábbis zöldebben) fogadták az arra járókat-kelőket.



Miért nem vársz engem virágokkal
A városnak minden pontján?
Tereskova: Miért nem vagy hozzám kedvesebb

Idén az akciót sokkal szélesebb körre szeretnék kiterjeszteni. A Föld napjától, április 22-től jelentkezhet (egészen június 4-ig) minden vállalkozó kedvű amatőr kertész, akár barátaival csapatban, akár segítőtársakat keresve.

Bálint gazda tanácsai
A GERILLAKERTÉSZ: Az ültetések június 5-től június 22-ig tartanak. Milyen növényeket érdemes kiültetni ebben az időszakban tekintve, hogy közerületre kerülnek, tehát nagyobb igénybevételnek vannak kitéve? Mit ültessünk árnyékba és mit a napra? Mit ne ültessünk?

BÁLINT GAZDA: Megbízható kertészetből vásárolt, friss, egészséges palántákat ültessenek. A virágok többsége napos helyet igényel. Árnyékba való a borostyán, a téli zöld meténg, a nebántsvirág, a nefelejcs. Mindent érdemes ültetni : virágot, fűszernövényt, gyógynövényt, még zöldséget is !

AGK: A virágpalánták ültetésnél mire figyeljünk oda? Mekkora lyukat kell ásni, mennyi földet és vizet kell beletenni?

BG: Minél nagyobb földtömegbe ültessetek, annál jobban fognak fejlődni a növények. A jó föld elengedhetetlen ! Ültetés után azonnal öntözni !

AGK: Milyen sűrűn öntözzük a növényeket? (várhatóan júniusban nagy meleg lesz)

BG: Nyáron biztosan szükség lesz öntözésre. Közterületen soha se túl sok a víz, inkább a hiánya okoz sikertelenséget.
A szervezők honlapján rengeteg hasznos tanács is van, hiszen mind a terület kiválasztásában, mind az ültetett növény megtalálásában nagyon körültekintően kell eljárni. Ez nemcsak arról szól, hogy egy este jó szórakozást nyújtson, a virágok nemcsak ültetést, hanem rendszeres ápolást is igényelnek. Ezért érdemes olyan elhanyagolt területet kiválasztani (akár funkció nélküli, üres virágágyásokat), amiről hosszabb távon tudsz gondoskodni. Ez neked is jó, hiszen ha oda ültetsz, ahol gyakran megfordulsz, nap mint nap gyönyörködhetsz saját művedben.

Ne felejtsd el, hogy a vadművelet technikailag illegális, éppen ezért fokozott figyelemmel kell kiválasztani a szépítésre ítélt területet, mindenki érzékenységére ügyelve. Nem szabad elfelejteni hangsúlyt fektetni arra, hogy az akcióval semmilyen közkárt ne okozz, illetve senkit ne akadályozz vele. És ha esetleg a munka közben hivatalos szervek érdeklődnének, hogy te mégis mit csinálsz, és hogyan gondolod ezt, akkor kedvesen magyarázd el nekik. (A honlapon az ilyen esetleges kommunikációs helyzetek kezelésére ajánlják hölgy résztvevők hívását is a csapatba.)

A tudatosság fontos jelszó a vadművelet során használt növények kiválasztásánál is. Ellenálló és igénytelen növényekkel célszerű dolgozni, hiszen hideget, szárazságot és akár gyalogostalpakat is ki kell állniuk - remélhetőleg hosszú - életük során. Az ültetés előtt otthon is nevelgethetted őket, hogy eléggé megerősödjenek a nagy kalandra. A válogatás legyen stílusos, lehetőleg színes, a helyi kertészetekből, vagy egy szakértőtől érdemes tanácsokat kérni, hogy mely virágok alkalmasak tartós városi használatra.


„Sosem voltunk senkik,
mindenhonnan jöttünk,
virággal vártak”
Hiperkarma: Sosem voltunk senkik



A vadművelet fontos eleme - mivel az adott környék szebbé tétele és nem ennek ellenkezője a cél -, hogy ne hagyj magad után szemetet (például) cserepet, csak virágot. Erre gondolj az előkészületeknél is: fegyverkezz fel műanyag szatyor-, vagy szemeteszsákkészlettel! Azt se felejtsd el, hogy ha nem is egyszer és mindenkorra, de felelős vagy azért, amit elültettél. A virágok törődést igényelnek, egyik legalapvetőbb szükségletük például a víz. Ezért nem árt kannákkal készülni a kertész-kommandós csapatoknak. Ez nem egy egyéjszakás kaland, ne hagyd magára az elültetett növényeket a jövőben sem!

Ha kedvet kaptál, és egy utolsó érvre lenne szükséged, hogy elszánd magad a nagy tettre, íme itt a szervezők válasza, hogy miért éri meg részt venni a zöld vadműveletben:

„…Ha a terv szerint elvégzed a kitűzött haditettet, és megfelelően dokumentálod is. A Hegyalja Fesztivál 50 hetijegye és 100 napijegye vár arra, hogy azt a legjobban megérdemlő gerillakertészekhez kerüljenek. Az igazi jutalom pedig az, hogy büszkén sétálhatsz el a jövőben virágágyásod mellett, azt érezve, hogy te is tettél valamit az utcádért.”

Jelentkezés és további információ a www.zoldvadmuvelet.hu oldalon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását