2024. május 2. - Zsigmond

Egy pórul járt nyaraló család is sok

Ez a nyár sem múlik el utazási irodák botránya nélkül. Legújabban a horvát tengerpartra utazók egy része választott magának szerencsétlenül utazásközvetítőt. Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke azonban azt
2008. július 28. hétfő 08:56 - Hírextra
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2006-ban a magyarországi utazásszervezői és -közvetítői engedéllyel rendelkező vállalkozásokon keresztül 1 millió 54 ezer 448 fő utazott külföldre, beleszámítva a Magyarországon tartózkodó külföldiek kiutaztatását is, de ennek mértéke elhanyagolható.

- Ehhez képest a pórul járt utasok aránya elenyésző. Azon utasok pedig, akiknek az utazási iroda hibájából hiúsul meg az útjuk, visszakapják pénzüket a kötelező vagyoni biztosítékból - tudatta Molnár Gabriella. Persze, a pénz visszatérítése aligha kárpótolja a családot az akár egy éve tervezett külföldi nyaralás elmaradásáért.

Az utazási irodák tevekénységét szabályozó rendelet ugyanis előírja, hogy a chartereztető utazási irodáknak a kiutaztatásból származó árbevételük 20 százalékát, de legfeljebb 20 millió forintot, a charter utakkal nem foglalkozó irodáknak pedig 12 százalékot, de minimum 5 millió forintot kell vagyoni biztosítékként elkülöníteni.

A becslések szerint mintegy 300 utas nyaralása hiúsult meg például a közelmúltban csődbe ment Horvát Utazási Iroda miatt.

- Sokkal nagyobb problémát jelent az ágazat számára a feketén működő cégek tevékenysége. Ezekkel azonban sem a fogyasztóvédelmi, sem az engedélyezési hatóságok nem foglalkoznak - mondta Molnár Gabriella, hozzátéve, hogy így becslésük sincs arra vonatkozóan, hogy hány engedéllyel nem rendelkező iroda működik országszerte. Gyanús az a hirdetés, amelyben csak egy telefonszám van megadva, vagy az a kitétel, hogy csak az esti órákban lehet az irodát telefonon elérni. Gyanút kelthet az is, ha egy utazási irodában nincs kitéve a működési engedély, vagy ha az iroda dokumentumain nem szerepel az engedély száma - figyelmeztetett a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke

Magyarországon 1.000-1.200 utazási iroda működik, közülük sokan csak beutaztatással, belföldi utazásszervezéssel, fizetővendég szolgálat szervezésével, programszervezéssel foglalkoznak. A kiutaztatással foglalkozó vállalkozások száma 500-550, nagyrészük viszonteladó, ügynöki tevékenységet végez.

Az utazási irodák nyilvántartását a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal végzi. A hivatal jogsértés miatt magától is törölhet egy utazási irodát, de a vállalkozás maga is kérheti kivezetését. Ebben az esetben a vagyoni biztosítékkal rendelkező cégnek legalább 6 hónapig fent kell tartania a biztosítékot, hogy a felmerülő költségeket abból fedezni tudják.

Az elnök példaként elmondta: pénzzavarba kerülhet egy utazási iroda akkor is, ha a viszonteladó nem utalja át időben a szükséges részvételi díjakat. De - mint mondta - az utazási irodák sokszor egymást "hergelik" egyre nagyobb akciók nyújtásába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását