2024. április 28. - Valéria

Mérgező algát találtak

Egy mérgező trópusi alga, a Caulerpa racemosa fenyegeti a dél-dalmáciai Dubrovnikkal szemben fekvő Lokrum szigetét, a helybéliek kedvenc kirándulóhelyét.
2008. július 25. péntek 22:25 - Hírextra

Dubrovnik-Neretva megye tengervizét figyelő kutatók már évek óta harcot folytatnak a mérgező algák ellen a Jadran projekt keretében, de a tengerfenék állat és növényvilágát veszélyeztető algafaj gyorsabban szaporodik, mint ahogy azt az ember irtja - írta a Slobodna Dalmacija című spliti napilap.
Dubrovniktól északra, a Peljesac-félszigeti Lovista településnél 70 méter mélységben

"fölgereblyézték" az algatelepet, de az rohamosan szaporodik, és már délen, a montenegrói határ közelében, Molunatnál és a konavlei fennsík más tengerparti üdülőhelyeinek közelében is fölfedezték a "vég nélküli, lebegő zöld legelőket".


A Dubrovniki Tengerkutató Intézet munkatársai az élősködő algák burjánzását észlelték a Mljet szigeti Sobránál, a Nemzeti Park bejáratánál 15 kilométer hosszan a tengerfenéken. A lapnak a kutatók azt panaszolták, hogy a mérgező alga irtásához kevés támogatást kapnak a horvát államtól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását