2024. május 3. - Tímea, Irma

Itt szégyenítették meg, de özvegye megbocsátott

Első ízben látogat Budapestre 77 évvel a férjét egy budapesti szállóban ért megalázó rasszista incidens után Ramon Costello kubai származású amerikai orvos özvegye.
2008. június 1. vasárnap 07:30 - Hírextra
Marlies Cathcart Costello kedden érkezik a magyar fővárosba, amelynek vezetése 1931 júliusában megvédte férjét. Ramon Costello hét nyelven beszélő író, újságíró, angol tanár és professzionális bokszoló volt. Budapesti afférja annak idején a világsajtóban is óriási botrányt kavart.

Costello európai körútján jutott el Budapestre, ahol a Gellért Szálló amerikai és brit vendégei tiltakoztak a fekete bőrű fiatalember jelenléte ellen, különösen az uszoda használata miatt. Az orvost ennek nyomán napokon át nem engedték be a fürdőbe. Costello panaszt tett a fővárosnál, és a rasszista incidensről tájékoztatta a pesti lapokat, így az ügyből már az eset másnapján botrány kerekedett. Budapest polgármestere megvédte a kubai-amerikai férfit, akit Budapest tiszteletbeli polgárává avattak. Miután a magyarok kiálltak Costello mellett, visszatérhetett a Gellért Szállóba. Az esetről a The New York Times egész oldalas cikkben számolt be.

Ramon Costello 1996-ban hunyt el, családja szeretettel gondol Magyarországra és a magyarokra. Az életében először Budapestre látogató özvegy is a Gellért Szállóban fog megszállni.

Budapest hivatalos turisztikai honlapján az olvasható, hogy a három nagy gyógyfürdő közé tartozó XI. kerületi Gellért Fürdő - amely 1918-ban épült - a Costello-ügy nyomán azonnal "rákerült a térképre".

Az eset kapcsán annak idején Bálint György újságíró is tollat ragadott. A toronyőr visszapillant című 1931-es kötetében, A néger hullámjogosultsága című írásában ez olvasható: "1931. július 17-én hatóságilag megint kimondották, hogy Magyarországon minden embernek egyenlő jogai vannak. Jó lesz ezt egy darabig megint megjegyezni."

Mint megírta, Costello azután utazott Budapestre, hogy "több külföldre küldött magyar propaganda füzetben azt olvasta, hogy Budapest fürdőváros (...) és tanulmányozni akarta Budapest világhírű fürdőit". "Elégtételt adtunk a négernek. A négereknek? Nem. Az egyenlőség elvének adtunk elégtételt. Voltaire-nek és Rousseaunak adtunk elégtételt, Kantnak és Lessingnek. Lincolnnak (aki különben tudtunkkal amerikai volt). Kossuth Lajosnak és Eötvös Károlynak adtunk elégtételt. Az európai kultúrának adtunk elégtételt. A fekete dr. Costello holnaptól kezdve az európai kultúra hullámaiban fog fürödni" - fogalmazott Bálint György, akit 1942-ben munkaszolgálatra hurcoltak Ukrajnába. Ott érte a halál 1943-ban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását