2024. április 29. - Péter

Rasszizmus a stadionokban

Ahogy közeledik az ausztriai és svájci labdarúgó Eb, egyre inkább aggódik az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a lengyel stadionok lelátóin elharapózó rasszista megnyilvánulások miatt. "Nyugtalanító jelzéseket kapok Lengyelországból" - közölte William Ga
2008. május 13. kedd 13:17 - Hírextra
Az elmúlt hetekben sűrűsödtek a rasszista incidensekről érkező jelentések. A legutóbbi hétvégén a bíró piros lapot adott Pape Samba Ba szenegáli sportolónak, az Odra Opole színeiben futballozó játékosnak, aki egy elsőligás meccsen "bemutatott" az ellenfél szurkolóinak. Ezek ugyanis előzőleg sértegették, kézmozdulatokkal egy majomhoz hasonlítva őt.

Még nagyobb hullámokat kavar a szintén első ligás LKS Lódz futballklub. A helyi ellenlábas, a Widzew Lódz elleni mérkőzés lefújása után Arkadiusz Myson, az LKS játékosa egy olyan trikót húzott magára, amilyet a csapat drukkeri viselnek. Ezen a "Halál a zsidó Widzew-szajhákra" felirat volt látható. A Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) a játékost büntetésül eltiltotta a következő 5 bajnoki meccsen való szerepléstől. Az antiszemita bekiabálások - lengyel sajtójelentések szerint - az LKS-szurkolók állandó "repertoárjának" részét képezik (Lódz, Lengyelország második legnagyobb városa múltjában fontos szerepet játszottak a zsidók).

A PZPN szurkolókat is megbüntetett már. Április végén a szövetség fegyelmi bizottsága megtiltotta egyes gdanski szurkolókluboknak, hogy jelen legyenek a csapat idegenben játszott mérkőzésein, miután ők is sértegettek egy játékost bőrszíne miatt. A PZPN a jövőben az ilyen esetekben keményebben szándékozik fellépni. Mint Adam Gilarski, a fegyelmi bizottság vezetője közölte, a következő rasszista incidens után nem fogják beengedni a gdanski stadionba a tengermelléki klub szurkolóit.

A lengyel csapatok (Lengyelország részese a labdarúgó Eb-nek) egyre komolyabban veszik a problémát. A Legia Varsó például úgy döntött, hogy nem ad ki jegyeket szurkolóinak a kupadöntőre. Ennek előzménye az volt, hogy a szurkolóklubok nem voltak hajlandók garantálni, hogy jegyeiket nem adják olyan drukkereknek, akiket eltiltottak a varsói stadionba való belépéstől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását