2024. április 29. - Péter

Parlament: Van rasszizmus hazánkban

Mind az öt parlamenti párt támogatja a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának 2007-es beszámolóját. A frakciók vezérszónokai azt is elmondták az ombudsmani jelentés keddi parlamenti általános vitájában, hogy - főleg a cigányság eseté
2008. május 21. szerda 20:28 - Hírextra
Olyan légkört kell kialakítani itthon, hogy egy kisebbséghez tartozó ember érezze magát jól Magyarországon - mondta Teleki László, a szocialisták vezérszónoka. Hozzátette: mind a magyarországi cigány, mind a más kisebbséghez tartozók "színt" jelentenek az országnak.

Az MSZP politikusa felszólalásában kiemelte: különösen az oktatás és a foglalkoztatás terén jelenik meg a rejtett diszkrimináció, ami a cigányokat érinti.

Felszólalásában Teleki László felhívta a figyelmet arra is: Magyarországon jelenleg 130 ezer ember él cigánytelepeken.

Ugyancsak a cigányság helyzetével foglalkozott hozzászólásában Farkas Flórián fideszes vezérszónok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatóságok sokszor hátrányosan bánnak a cigányokkal - mondta a képviselő.

Farkas Flórián ehhez kapcsolódva kiemelte: üdvözlik a kisebbségi ombudsmannak a cigányság helyzetének orvoslására irányuló elképzeléseit, így azt a javaslatát, hogy a kormány kezdeményezze: jöjjön létre önálló romaügyi igazgatóság az Európai Unióban.

A Fidesz vezérszónoka közölte: a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa számíthat az ellenzéki párt támogatására, és az ombudsmani jelentést elfogadásra ajánlják.

Szászfalvi László (KDNP) szerint a kisebbségi jogok megszerzése, gyakorlása hasonlít az állampolgári jogok helyzetéhez: meg kell küzdeni értük.

"Nem hagyhatjuk sorsára a roma közösséget" - mondta a kereszténydemokrata vezérszónok, aki ezzel kapcsolatosan úgy vélekedett: az államnak igenis van felelőssége, nem vonulhat ki bizonyos területekről, többek között az oktatás és a lakhatás biztosításából.

Szászfalvi László úgy vélekedett, van igény és lehetőség a magyar alkotmányos rendszerben a kisebbségek kulturális autonómiájára, ezenkívül törekedni kell a kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását