2024. május 6. - Ivett, Frida

Hétfőn tesznek esküt az új miniszterek

Öt új miniszter tesz esküt hétfőn a parlamentben; a miniszterjelöltek kinevezését az Országgyűlés szakbizottságai támogatták.
2008. május 4. vasárnap 14:40 - Hírextra

Bajnai Gordonnak, aki új tárca élére kerül az átalakított kormányban, nem kell esküt tennie, mert jelenleg is miniszter, Gyenesei István leendő önkormányzati miniszter pedig csak a kormányszerkezet átalakítását törvénybe foglaló jogszabály elfogadása után, mintegy két hét múlva teheti le az esküt.

Négy új miniszter a jelenlegi kormányszerkezetben működő tárcák élére kerül: Szűcs Erika, az MSZP választmányának elnökhelyettese szociális és munkaügyi miniszter, Szabó Pál, a Magyar Posta Zrt. távozó vezérigazgatója gazdasági és közlekedési miniszter, Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke, országgyűlési képviselő környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója egészségügyi miniszter lesz.

Leteszi az esküt Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem jelenlegi rektora is, aki a tudománypolitikáért, a kutatás-fejlesztésért és a technológiai innovációért felelős tárca nélküli miniszteri posztot tölti be.

Bajnai Gordon jelenlegi posztján marad a törvény elfogadásáig, amikor megalakulhat a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium. E tárca leendő vezetője a foglalkoztatást és a növekedést kívánja a gazdasági és fejlesztési politika középpontjába állítani. A kijelölt gazdasági és fejlesztési miniszter a napokban az MTI-nek kifejtette: Magyarország létérdeke, hogy minél előbb felgyorsuljon a gazdasági növekedés, bővüljön a foglalkoztatás, és a fejlesztési forrásokat a leghatékonyabban használják fel.

Az öt miniszterjelöltet az érintett parlamenti bizottságok az elmúlt héten meghallgatták, és kinevezésüket támogatták. Az egészségügyi tárca élére jelölt Székely Tamás a teljesítményvolumen-korlát rendszerének, valamint a területi ellátási kötelezettségnek a felülvizsgálatáról beszélt. Mint mondta, a teljesítményvolumen-korlátot az ellátási területek nagyságához és a feladatokhoz kell igazítani. A hatályos egészségbiztosítási törvényről Székely Tamás azt mondta, többféle megoldás lehetséges azzal kapcsolatban, hogy "mi legyen a jogszabály sorsa".

A rendszerváltozás óta immár a tizedik környezetvédelmi miniszterré jelölt Szabó Imre meghatározónak nevezte azt a munkát, amit Persányi Miklós és Fodor Gábor végzett, ezért - mint mondta -, jelentős irányváltásra a tárcánál nem kell számítani. Ugyanakkor kiemelt jelentőséget tulajdonított az önkormányzatokkal folytatott együttműködésnek, hiszen - szavai szerint - a településeken folytatott munkán múlik több fontos feladat sikere.

A Magyar Posta Zrt. leköszönő vezérigazgatója Szabó Pál - akit a későbbiekben közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter lesz - bizottsági beszámolója szerint fontos feladatának tartja az állami tulajdonú közszolgáltató vállalatok piacosításának támogatását, és kezdeményezi a közszolgáltatói törvény megalkotását.

A szociális és munkaügyi tárca vezetésére jelölt Szűcs Erika arra hívta fel a figyelmet bizottsági meghallgatásán, hogy a hátrányos helyzetű térségekben kevesebb a szociális szolgáltatás és a szakember. Mint mondta, ezen változtatni kíván, ugyanakkor úgy vélte, a szociális pénzbeli ellátásoknál, így például a családtámogatásban, a közgyógyellátásban, az állástalanok támogatásában, vagy a gázártámogatásban a közeljövőben "rendszerszerű beavatkozásokra" nincs szükség. Véleménye szerint növelni kell a szociális ellátórendszer hatékonyságát.

Molnár Károly leendő kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter bizottsági meghallgatásán az oktatás, a kutatás, az

innováció és a gazdaság hatékony együttműködését szorgalmazta és a források jobb elosztását ígérte a jövőre nézve. Célként jelölte meg, hogy a területtel foglalkozó egyes tárcák tevékenységét összehangolja.

Gyenesei István, az önkormányzati tárca várományosa, aki várhatóan május 19-én teheti le az esküt, az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott: a "megye vagy régió" kérdésre az a válasza, hogy is-is.

indkettőre szükség lehet. Csak olyan régió kellene, amelyik megfelelő hatáskört és forrásokat is kap, mert anélkül nem működhet, és a megyei szint is lehet regionális hatáskörökkel felruházott közeg, a kettő nem zárja ki egymást. Mint mondta, pártállástól függetlenül napi kapcsolatot szeretne kiépíteni az önkormányzatok vezetőivel, illetve az őket összefogó érdekvédelmi képviseletekkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását