2024. április 27. - Zita

Hétfőn esküt tesznek az új miniszterek

A hat új miniszterből öten leteszik az esküt jövő hétfőn a parlamentben - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után. Elmondta: a kormány házszabálytól eltéréssel szerette volna elfogadtatni az Országgyűléssel a minisztériumok
2008. április 29. kedd 10:33 - Hírextra

A kabinet javaslata az volt, hogy már jövő hétfőn legyen meg a zárószavazás, de ezt a Fidesz és a KDNP nem támogatta.

Szili Katalin tájékoztatása szerint a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításának általános és részletes vitája jövő hétfőn, illetve kedden lesz. Az MTI számításai szerint, ha nem érkezik módosító indítvány, vagy mindegyike elutasítja a Ház, akkor május 13-án lehet zárószavazás.

A házelnök emlékeztetett arra, Gyenesei István csak a törvény módosítása és annak kihirdetése után, vagyis valószínűleg 19-én teheti le a miniszteri esküt.

Bajnai Gordonnak, aki az újonnan megalakuló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője lesz, nem kell esküt tennie, mivel jelenleg is miniszter.

Szűcs Erika, Szabó Pál, Szabó Imre, és Székely Tamás azért tehetik le már jövő hétfőn a miniszteri esküt, mert a jelenlegi minisztériumi szerkezetben kerülnek valakinek a helyére tárcavezetőként. Gyenesei István azonban az Önkormányzati Minisztérium vezetője lesz, amelyet Bajnai Gordon irányít addig, ameddig nem jön létre a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca. Molnár Károly is tehet miniszteri esküt május 5-én, hiszen a tárca nélküli poszthoz nem szükséges törvénymódosítás.

Szili Katalin az MTI kérdésére elmondta azt is, hogy a jövő heti ülés napirendjének elfogadása biztosított, mert az SZDSZ támogatja azt. Hozzátette: a frakcióvezetők többsége az előzetes négyszemközti tárgyalások során azt mondta, hogy nem érdeke a parlament működőképességének megakadályozása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását