2023. december 10. - Judit

Megfelelő eljárás a miniszterelnököt ért incidens kapcsán

A Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese szerint helyesen jártak el a biztonságiak május elsején, amikor egy férfi játék pisztolyt fogott a kormányfőre Gyurcsány Ferenc beszéde közben az MSZP majálisán, a Városligetben.
2008. május 3. szombat 16:26 - Hírextra
"Mint minden ilyen típusú eseményt, ezt is értékelni, elemezni kell. Meg kell nézni, hogy jól csináltuk-e, csinálhattuk volna-e jobban, milyen egyéb események következnek belőle. De ez nem jelenti azt (...), hogy kétségbe lehetne, kellene vonni (...) az eljárás helyességét" - mondta Kardos Imre dandártábornok az MTI-nek szombaton.

A nemzeti hírügynökség Gálszécsy András véleménye kapcsán kereste meg az őrezred illetékesét. A volt titokminiszter szombaton, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szakmai nonszensznek nevezte a biztonságiak eljárását.

Elsősorban az volt a probléma az akcióval, hogy mindenki a játék pisztolyos emberre figyelt, ráugrottak, leteperték, viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tovább beszélt, őt nem védte senki - magyarázta Gálszécsy András.

Az egykori Antall-kormány minisztere a külföldi gyakorlatra hivatkozott, ahol ilyen esetekben a célszemélyt is azonnal védik, mert tartani lehet egy második, már komoly támadástól. Erre gondolni kellett volna - tette hozzá.

A Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese ezzel szemben úgy vélte, a történtek alapján nem kellett néhány perc múltával egy komolyabb támadásra számítani. Kardos Imre azt mondta: ha tényleg reális a veszély, ha előzmény van, vagy jelzés arra, hogy számolni kell egy ilyen veszéllyel, vagy, ha a cselekmény eltéveszthetetlenül terrortámadásra utal, akkor természetes, hogy futni kell a miniszterelnökkel, védeni kell őt, ám minden"zacskópukkanásra" nem lehet ilyen intézkedést hozni.

Nevetségessé tennénk őt magát, és magunkat is. Ezt nem szeretnénk - tette hozzá.
Kardos Imre hangsúlyozta: a történtek után vizsgálják, milyen tendenciák mutatkoznak, mert ilyen még nem fordult elő. Volt már tojásdobálás, kődobálás, volt hatástalanított fegyver. Most játék pisztolyt fogtak a miniszterelnökre - sorolta az eseteket.

Hozzátette: a következő lehet, hogy egy riasztófegyver lesz. Ha ilyen riasztófegyverből valaki ténylegesen lövést ad le, akkor az adott helyzetben képtelenség megítélni, hogy valódi támadásról van-e szó, vagy sem. Ekkor azonnal elmenekítenék a miniszterelnököt - hangsúlyozta a parancsnok-helyettes.

Úgy vélte, annak az embernek, aki ilyen cselekedetet elkövet, ha szerencséje van és a közelében áll a rendőr vagy a kormányőr, le tudják fogni, hogy még egy lövést le ne adhasson. Ha viszont távolabb áll tőle a rendőr vagy a kormányőr, akkor lőni kell rá.

"Félek tőle, hogy ha valaki (...) teljesen félreérthető szituációt teremt, akkor fegyverhasználat fog történni vele szemben" - fogalmazott Kardos Imre, kiemelve: nem dolguk és nem feladatuk, hogy bárkivel is harcba bocsátkozzanak, de a terrortámadást - ha más mód nincs - végső esetben fegyverhasználattal is meg kell tudni akadályozni.

Az MSZP majálisán a kormányfőre műanyag fegyvert fogó férfit civil ruhás rendőrök azonnal elvezették. Pénteken a rendőrség azt közölte, hogy garázdaság miatt szabálysértési eljárás indult ellene, ugyanakkor az előállítottat szabadon engedték.

Gyurcsány Ferenc - aki éppen beszéde elején tartott - az incidens kapcsán a hallgatóságnak azt mondta: a mi dolgunk az, hogy ne ijedjünk meg, akkor sem, ha bántanak bennünket, ne dőljünk be a provokátoroknak. A kormányfő szavait taps fogadta.

Az egyik internetes portál április közepén adott hírt arról, hogy az elmúlt másfél évben ötször támadták meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A zoom.hu szerint a titokban maradt öt támadásból három enyhébbnek ítélhető,  de két esetben komoly veszélyben volt a kormányfő testi épsége. Daróczi Dávid kormányszóvivő az információ kapcsán akkor azt mondta az MTI-nek, hogy soha nem nyilatkoznak a kormányfő biztonsági ügyeiről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását