2024. április 26. - Ervin

Az OCÖ betiltaná a szélsőséges szervezeteket

Egy héten belül elkészíti és átadja a parlamenti pártok frakcióvezetőinek és elnökeinek az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) az általa 70 ezer aláírással kezdeményezett, a félkatonai jellegű szervezetek betiltását célzó törvénymódosító javaslatot.
2008. április 17. csütörtök 17:51 - Hírextra

Az OCÖ ennek kapcsán egyeztetésre hívta meg az öt parlamenti párt képviselőit csütörtökön a szervezet fővárosi, Dohány utcai székházában.

Az egyeztetésen az MSZP részéről Juhász Ferenc alelnök és Teleki László országgyűlési képviselő vett részt, a Fidesz-KDNP frakciószövetséget Varga József képviselő, az SZDSZ-t Mohácsi Viktória európai parlamenti (EP) képviselő, míg az MDF-et Pettkó András frakcióvezető-helyettes képviselte.

A pártok képviselői abban állapodtak meg, hogy nyitottak a törvénymódosítás OCÖ általi előkészületeivel kapcsolatban, a Fidesz és az MDF véleménye szerint ugyanakkor a jelenlegi törvények most is alkalmasak a szélsőséges szervezetek elleni fellépésre.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke a zárt ajtók mellett tartott egyeztetést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a hazai roma társadalom megtette azt a lépést, hogy az Országgyűlés törvényi kereteken belül fékezze meg a szélsőségek ámokfutását, így most a parlamenti pártok felelőssége, gátat szabnak-e a gyűlöletkeltésnek, elfogadásra kerül-e még a nyári ülésszak vége előtt az általuk készítendő tervezet.

"Ez nem csak a cigányság, hanem az egész társadalom ügye, ugyanis a mai cselekedetek negatív színben tüntetik fel Magyarországot a világ országai előtt" - fogalmazott a roma vezető, utalva a Magyar Gárda szerinte félelemkeltő és cigányellenes rendezvénysorozataira.

Az OCÖ elnöke arra kérte a parlamenti pártok képviselőit és vezetőit, hogy javaslatuk "ne váljon a politika martalékává", ötpárti konszenzussal tárgyalják és fogadják el "az újjáéledő náci eszme elleni fellépést".

Varga József, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta, a Fidesz és a KDNP mindenfajta szélsőséget elítél, de a jelenlegi szabályozás elégséges a jelenség megszüntetésére, és minden törvényi lehetőség adott, hogy félkatonai szervezetek ne jöhessenek létre. Hozzátette: ha a javaslat a Fidesz-frakció elé kerül, nem zárkóznak el annak megvitatásáról, ám a kétharmados törvény elfogadásához az Alkotmány módosítására is szükség lesz.

Teleki László szocialista képviselő azt mondta, az MSZP elkötelezett, hogy minden eszközt megragadjon a szélsőségek megfékezésére, így a már meglévő törvények erősítését vagy új jogszabály alkotását is elfogadhatónak tartják, hogy gátat szabjanak az utcán lévő rasszizmusnak, és a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva ne lehessen cigányellenes rendezvényt tartani. Hozzátette: a szocialista párt politikailag is felvállalta az ügyet, minden egyeztető fórumon részt vesznek, és abban bíznak, hogy még a nyári ülésszak előtt végleges állásfoglalás születhet.

Pettkó András (MDF) kijelentette: módosítani kell a gyülekezési törvényt, hogy ne lehessen egy helyszín közelében két-három ellentétes rendezvényt tartani, és ha azokon olyan felszólalások hangzanak el, amelyek a hatályos törvényeknek nem megfelelőek, a rendőrségnek azonnal fel kell lépnie.

Véleménye szerint a jelenlegi jogszabályok szerint is eljárhatnak a hatóságok a szélsőséges megnyilvánulások ellen, de készek egyeztetni a jogszabályalkotásról. Megjegyezte, mind az öt pártnak egyöntetűen kell fellépnie az ellen, hogy a Munkásőrség és az Ifjú gárda megszüntetése után egyetlen pártnak se lehessen katonai szervezete. Pettkó András hangsúlyozta: azok ellen is fel kell lépni, akik nincsenek bejegyezve, és hasonló módon működnek, mint a Magyar Gárda. Utalt a nyíregyházi Nemzeti Őrseregre, amely a Jobbik által életre hívott szervezet mellett folyamatosan megjelenik demonstrációkon, nagygyűléseken.

A liberális Mohácsi Viktória arra emlékezetett, hogy az Európai Parlament tavaly decemberi közös állásfoglalása kimondja, az EU minden tagállamának fel kell lépnie az újfasiszta, félkatonai és egyéb szélsőséges eszmék és támadások ellen, és elítélnek minden rasszista, gyűlöletkeltő megnyilvánulást.

Az EP-képviselő szerint a szélsőségek elleni fellépést egyértelműen törvényben kell rögzíteni.
Az OCÖ a Magyar Gárdát életre hívó Jobbik Magyarországért Mozgalom fővárosi székháza előtt január 23-án jelentette be aláírásgyűjtési szándékát, amit a szervezet közgyűlése egy héttel később ellenszavazat és tartózkodás nélküli határozatban fogadott el. Az OCÖ vezetése március 6-án adta át a Magyar Gárda és más félkatonai szervezetek elleni petícióját Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Szili Katalin házelnöknek a Parlamentben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását