2024. április 27. - Zita

Kolompárék megunták

A parlamenti pártok elnökeivel egyeztetne az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke az általuk 70 ezer aláírással kezdeményezett, a félkatonai jellegű szervezetek betiltását célzó törvénymódosításról.
2008. április 15. kedd 13:02 - Hírextra

Kolompár Orbán az MTI-vel közölte: csütörtökre az OCÖ Dohány utcai székházába hívta a parlamenti pártok elnökeit "a bakancsos, menetelős szervezetek betiltása és ezáltal a félelemmentes életet szavatoló törvénykezés elfogadása érdekében".

Az OCÖ elnöke hozzátette: a félkatonai jellegű szervezetek betiltását célzó törvényhozói munkát kívánják segíteni azzal, hogy konkrét szakmai javaslataikról kikérik a pártok véleményét, amelyet leghitelesebben azok elnökei mutathatnak be a cigányság választott képviselőinek.

Az OCÖ a Magyar Gárdát életre hívó Jobbik Magyarországért Mozgalom fővárosi székháza előtt január 23-án jelentette be aláírásgyűjtési szándékát, amit a szervezet közgyűlése egy héttel később ellenszavazat és tartózkodás nélküli határozatban fogadott el.

Az OCÖ vezetése március 6-án adta át a Magyar Gárda és más félkatonai szervezetek elleni petícióját Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Szili Katalin házelnöknek a Parlamentben.

A petíció átvételekor a kormányfő úgy fogalmazott: "nem fogadjuk el az egyenruhába öltözött félfasiszta, fasisztoid szervezeteket. Fel kívánunk ellenük lépni a jog, a törvény és demokratikus meggyőződésünk minden erejével". Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kijelentette: közös célunk az, hogy ebben az országban ordas eszmék miatt senkinek ne kelljen félnie.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-nek kedden elmondta, a petíciót az átadás napjáig 68 ezer roma és nem roma írta alá azért, hogy szűnjön meg az a másfél éves ámokfutás ebben az országban, ami megbélyegezte a magyarországi cigányságot. Megemlítette, hogy időközben újabb ötezer aláírás érkezett postán budapesti székházukba az ország különböző részeiből.

Az aláírásgyűjtő íven a következő szöveg szerepelt: "támogatom, hogy az Országgyűlés törvényben tiltsa meg a társadalmi szervezeteknek és politikai pártoknak katonai szervezettségű, vagy fegyveres erőszakszervezetre irányuló tulajdonságokkal rendelkező csoportosulások létrehozását, működtetését és támogatását, a politikai, társadalmi szervezetek tagjait a törvény tiltsa le egyenruha, formaruha viselésétől, tevékenységük során a fegyveres erőszakszervezetekre jellemző tulajdonságok gyakorlásától".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását